Kilis, menengiç, inovasyon

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Menengiçi bilen çok kişi tanımadım. Onun için biraz anlatayım istiyorum. Daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen Menengiç, fıstığın aşılanmamış halidir yani yabani fıstıktır. Bu yabani fıstık çok lezzetli bir meyvedir, çeşitli kullanım alanları vardır. Kahve sevmeyen insanlara güzel bir kahve seçeneğidir menengiç kahvesi. Hele bir de sütlü olup iyi yapan birine denk gelmişseniz. Özellikle soğuk kış günlerinde aile büyüklerinin en çok tercih ettiği içecektir menengiç kahvesi. Menengiçin sabunu da yapılmaktadır. Menengiç yağından yapılan “bıttım sabunu” saç sağlığına çok önemli faydaları bulunuyor. Menengiç çerez olarak da lezzetli bir kuruyemiştir. Gaziantep’te, Kilis’te tarihi kahvelerde masalarda mutlaka menengiçi leblebi eşliğinde masalarda görürsünüz.

Bölgede yöresel ürünlerin üretiminden vazgeçmeyen bölge üreticileri bu lezzetli meyvenin ürünlerini Türkiye’nin her yerine göndermekle kalmayıp ihracat da yapıyorlar. Bunlardan biri de Şekeroğlu Baharat. firması. Şekeroğlu Baharat, Kilis Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim gerçekleştiriyor. Firmanın sahibi Necmettin Bey’i yerinde ziyaret ettik. Bizi kapıda Suriyeli çalışanları karşıladı. Tabi bu duruma artık ne Kilis’te ne de bölgede çok şaşırmıyoruz. Kilis nüfusundan fazla Suriyeli'yi ağırlıyor. Firmada da Suriyeli yoğunluğu görmek son derece normaldi.

Çeyrek asırlık tecrübesi olan firmalarında birçok konuda öncü olmayı hedeflediklerini anlatıyor bize Necmettin Bey. Öyleki, Pratik Köfte Setleri'ni ülkemize ilk sunan firma Şekeroğlu. Türk Kahvesi, menengiç kahvesi, hazır sahlep, kahvaltılık zahter ve meyve aromalı toz içecek çeşitlerini kapsayan geniş bir ürün yelpazesine sahip firmanın asıl dikkatimizi çeken tarafı menengiç kahvesi üzerine yaptığı çalışmalar.

Biz sohbete başladıktan kısa bir süre sonra menengiç kahvesi ikram edildi. Menengiç kahvesini bilen birisi olarak herhalde yapılıyordu bize de getirildi diye düşündüm. Çünkü o kadar kısa sürede bu kahvenin yapılmasına imkan yoktu. Menegiçin sütü, şekeri herşeyi çok yerinde ve çok lezzetliydi.

Sohbet ilerleyince anladık ki Necmettin Bey, yine bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyormuş. Uzun süren çalışmalar neticesinde menengiç kahvesini tek kullanımlık hazır paketlerde sunmaya başlamış. Tam bir inovasyon. Sıcak suyun içine atıyorsunuz karıştırıyorsunuz hazır. Üstelik çok özenseniz dahi o lezzeti yakalamak öyle kolay olmuyor. Necmettin Bey, yöresel ürünlerin pazarlamasına yönelik çalışmanın önemine dikkat çekerek, bu ürünün de bu bakış açısından çıktığını söylüyor. İlki gerçekleştirince ürüne olan ilgide yoğun olmuş.

Artık herkes bir şeyler üretiyor, satıyor. Önemli olan farklı bir şeyler üretmek. Farklı bir şeyler üretmek daha fazla zaman alıyor, daha fazla para harcattırıyor. Bazen bütün uğraşlar da boşa çıkabiliyor. Ama hedeflediğiniz ürünü ürettiğiniz zaman zaten satma kaygısına diğer ürünler gibi girmiyorsunuz. Ayrıca sıradan üretimlere göre daha fazla kar elde ediyorsunuz.

İşte Kilis’te Şekeroğlu Baharat sahibi Necmettin Şeker de menengiçe inovasyon katarak rakiplerine göre bir adım öne geçmiş. Böyle örneklerin ülkemizde artarak devam etmesini diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024