Kısa haftada yurtdışı piyasalar ve dolar belirleyici olacak

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Ramazan Bayram'ı dolayısıyla kısa bir haftaya hazırlanıyoruz. Pazartesi ve Salı günü yur tiçi piyasalar kapalı iken yurt dışında da gündem sakin görünüyor. Aslında haftanın geneli için kritik diyebileceğimiz bir veri beklentisi yok. Buna bayram rehaveti de eklenince piyasalarımızda likiditesi ve volatilitesi düşük bir hafta yaşanma olasılığı artıyor. Yurt dışında ise tepki vermekte zorlanan dolar endeksi ile petrol başta olmak üzere emtiaların seyri ön plana çıkabilir.

- Geçtiğimiz hafta endeks bir kez daha 100 bini test etti. Endeksin yılbaşından beri devam ettirdiği trendi koruması ve bu trendi değiştirecek önemli bir beklenti olmaması, momentumdan faydalanma eğilimini devam ettiriyor. Bu nedenle yılbaşından itibaren devam eden yükseliş trendi kırılmadığı sürece mevcut momentum de göz önünde bulundurulduğunda kanal hedefi olan 105-110 bin aralığı hedef olmaya devam ediyor. Bu beklentinin bozulması için endeksin öncelikle bahsettiğimiz yılbaşından beri devam eden, yükselen trendin altında kapanışlar yapması gerekiyor. Bahsettiğimiz bu trend bu hafta 98.500-99.000 aralığında bulunuyor.

- Dolar/TL, Fed toplantısının ardından yükselişe geçerek geçtiğimiz hafta 3,55'i test etti. Doların gelişmekte olan ülke para birimlerinin birçoğu karşısında değer kazandığı hafta da TL emsallerinden pozitif yönde ayrıştı ve haftanın ikinci yarısında kur 3,50 civarına geri çekildi. Fed toplantısının ardından kurun ABD'den gelecek verilere ve Fed'den gelecek yeni açıklamalara hassasiyetinin artacağını düşünüyoruz. Kurda 3,46'ya kadar olacak geri çekilmelerinin kademeli alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz. Kurun herhangi bir gelişme ile yeniden 3,55'in üzerine çıkmasının ise alımları hızlandıracağı kanaatindeyiz. Bu nedenle düşerken alım yapmayı riskli bulanlar ikinci bir alım stratejisi olarak 3,55'in geçilmesini beklemeye devam edebilirler.

-Son haftalarda dolardaki düşüşü durduran ise Fed'in beklenenden daha şahin söylemlere yönelmesi. Tesadüftür ki, Fed'in söylemlerini şahinleştirmeye başladığı bu dönemde kendisine yönelik eleştiri ve ithamlarla uğraşmak zorunda kalan Trump'ın da doların itibarını zedeleyen söylemlerine son verdiğini görüyoruz. Trump'ın bu aşamada Fed'i de karşısına almak istemeyeceğini düşünerek, dolar üzerinde veri ve Fed etkisinin Trump etkisinin önüne geçeceği bir dönem yaşayacağımızı düşünüyoruz. Trump'ın seçildiği Kasım 2016 seçimlerine göre daha şahin bir konumda olan Fed nedeniyle de dolar endeksinin, Trump öncesi seviyelere denk gelen ve geçtiğimiz haftalarda test edilen 96,5 seviyesinin altına sarkmak istemeyeceğini düşünüyoruz.

-Brent petrolün ise son bir yıllık dönemde kısa süreli sarkmalar haricinde 45-57 dolar aralığında dalgalandığını görüyoruz. Petroldeki bu son düşüşün genele yayılan bir negatiflik oluşturmamasında yaşanan son düşüşün kısa vadede gerçekleşmesine rağmen hala bu bant içinde kalınmış olması etkili. İlerleyen haftalarda Brent petrolde 45 dolar altına sarkılacak olur ise negatif etkinin piyasaların genelinde hissedilmeye başlandığını görebiliriz. Bu nedenle petroldeki bu düşüşün ve devamındaki fiyat hareketlerinin de global piyasaların seyri açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar