Kur düşünce yerli alıma geçti

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Merkez Bankası’nın faiz artırım hamlesi bu kez yerli yatırımcıyı ikna edemedi. 300 baz puanlık artırıma rağmen dolardaki yükselişin devam edeceğine yönelik inanç vatandaşı alıma yönlendirdi. Dün bireysel yatırımcıların ve şirketlerin 2.5 milyar dolarlık alım yaptığı tahmin ediliyor. Kurun yükseldiği yerlerden satış gelse de ağırlık ‘alım’dan yana.

Faiz artırımının ardından uluslararası piyasalarda 4.54 TL’ye kadar düşen dolar, dün oldukça dalgalı bir seyir izledi. Güne 4.62 seviyelerinden başlayan kurda, yerlilerin her düşüşü alım fırsatı görmesiyle yeniden 4.74 seviyeleri test edildi. Yükselişleri satış fırsatı görenler kuru bir ara 4.67’ye çekti. Dolar/TL akşam saatlerinde ise tekrar yükselişe geçerek 4,80’i geçti. Yaşanan sert hareketler de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim beyannamesinde ‘Maliyet baskısını azaltmak için gereken tedbirleri hayata geçireceğiz’ açıklamaları ve Halkbank’a yönelik dedikoduların da etkili olduğu ifade edildi. Dolardaki dalgalanmaya, euro da eşlik etti. Güne yüzde 1’i aşan yükselişle başlayan Borsa İstanbul ise daha dengeliydi. İki yıllık faizler ise yüzde 17,14 seviyesinden kapanırken valörlü işlemlerde yüzde 17.38 ile yeni bir zirve gördü.

“Sadece yabancıya güven yetmez”

“Sadece yabancıya güven vermek yetmez” diyen üst düzey bir bankacı, yerli yatırımcının da güveninin tesis edilmesi gerektiğini belirtti. Aynı bankacı, “Merkez Bankası’nın hamle yapmasını ve kurun düşmesini bekleyen yerli yatırımcı bunu fırsat olarak kullandı. Bu nedenle yerli yatırımcıdan ciddi oranda bir dolar talebi oluştu. Merkez Bankası yabancı yatırımcıyı ikna etti ama yerli yatırımcı ikna olmadı. Dün 4.80 liradan satan vatandaş dün 4.60 seviyelerinden tekrar alıma geçti. Yerli düşüşü alım için kullandı, sabah saatlerinde satışta olan yabancılar öğleden sonra da alıma geçtiler. Bizim hesabımıza göre hem bireysel hem de kurumlar toplam olarak 2-2.5 milyar dolarlık döviz aldı” dedi. 

“Bu iş sadece yangının büyümesini engelledi”

Analistlere göre, piyasada dalga boyu çok yüksek. Konuştuğumuz bir başka analist ise, “Faiz artırımı haberi ve yerli yatırımcıların alımları 4.50-4.80 aralığında gerçekleşti. Bu ciddi bir dalgalanma. Faiz artırımı bizi ancak hafta başındaki seviyeye geri getirdi. Bu iş sadece yangının büyümesini engelledi. Londra’da çok fazla spekülatif uzun dolar pozisyonu var. Bunlar çözülürse dolar/TL tekrar 4.50’ler civarına düşebilir. Eğer piyasa 4.50’ler seviyesinde stabilize olursa dikkatler Merkez Bankası’na çevrilecek. 7 Haziran’da bir artırım gelir mi gelmez mi? Bunu tartışmaya başlayacağız. Tabii ayrıca yabancı yatırımcı bu artırımdan tatmin oldu mu o da önemli ve piyasanın hareketini bu belirleyecek” açıklamasını yaptı.

DTH’larda artış yok

Edindiğimiz bilgiye göre, döviz mevduat hesaplarında büyük dalgalanmalar yok. Bankacılar, “Belli çevrelerde çok sık dile getirildiği gibi, ‘DTH’ların yastık altına gittiğine’ ilişkin spekülasyonları teyit edecek bir hareketi teyit eden bir veri yok” dedi.

Mevduat faizi GLP’nin altında

Faiz artırımının ardından mevduat piyasasındaki oranları sorduğumuzda ise bankacılar, “TL mevduat faizi yüzde 16.5 GLP faizinin altında” dedi. Aldığımız bilgiye göre TL mevduat faizi yüzde 15.5-16.0 aralığında seyrediyor.

7 Haziran’da yeni artırım

Analistler, PPK açıklamasında “gerektiğinde ek parasal sıkılaştırma yapılacaktır” ifadesinin çıkarılmasının TCMB’nin 300 baz puanlık artışı yeterli gördüğünün sinyali olarak da değerlendiriyor. Ama başta yabancı analistler olmak üzere, piyasada MB’nin 7 Haziran’da yeni bir faiz artırımı yapabileceği dillendirilmeye devam ediliyor. Kurun daha aşağılarda bir yerde stabilize olmaması halinde 100 baz puanlık bir artışın daha gerekeceği anlatılıyor. Bu arada MB’nin sadeleşme konusunda net adımı da atması gerektiği üzerinde duruluyor.

Faizden sonra döviz adımı geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, yılın 2. çeyreğinde gerçekleştirilecek Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine ilişkin takvimin güncellendiği bildirildi. TCMB yaptığı duyuruda, 2018’in ikinci çeyreğinde gerçekleştirilecek Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine ilişkin takvimin güncellendiği belirtilerek, “Anılan dönemde ihaleler yoluyla oluşacak vadeli döviz satım pozisyon tutarı mevcut 6,15 milyar dolardan 8 milyar dolara ulaşabilecektir. 2018 yılı boyunca vadeli döviz satım pozisyon tutarının ulaşabileceği üst sınır 10 milyar dolar olarak belirlenmiştir.”

     

Şimşek ve Çetinkaya Londra’ya gidiyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 28-29 Mayıs’ta Londra’da yatırımcılarla bir araya gelecek. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, Şimşek ve Çetinkaya Londra’da üst düzey fon yöneticileri ve yatırımcılarla biraraya gelecek. İki ismin Londra ziyareti öncesinde İstanbul’da finans ve iş dünyasının temsilcileri ile bir araya gelecekleri belirtildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar