Marka, Türk Ticaret’te ‘Atom Bank’ modelini benimseyecek

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Ansa Yatırım Holding’i satın aldıktan sonra kamuoyunun dikkatini çeken Marka Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu, TMSF bünyesindeki Türk Ticaret Bankası’na da talip oldu. Tozlu, şu anda TMSF ile sürecin işlediğini belirtirken Türk Ticaret’i alırlarsa İngiliz Atom Bank modelini uygulayacaklarını açıkladı. İngilizlerin ilk dijital bankası unvanını taşıyan Atom Bank, 7/24 hizmet veren tamamen dijital tabanlı ve tüm çalışma prensibini ‘düşük maliyet’ üzerine kuran yeni nesil bankacılık anlayışı olarak gösteriliyor. Bu nedenle de bireylere ve küçük işletmelere düşük maliyetli kredi teklifleri sunarak tüketicinin ilgisini çeken Atom Bank, BBVA’dan da yatırım almıştı.

Türk Ticaret Bankası’nın hisselerini devralmak için TMSF’ye niyet mektubu sunduklarını anlatan Marka Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu, kökleri 1913 yılına dayanan asırlık bankayla yeni bir bankacılık anlayışıyla çalışmak istediklerini anlattı. TMSF’de lisans ile ilgili süreci beklediklerini vurgulayan Mine Tozlu, "Bürokratik süreçler tamamlandıktan sonra satın alma işlemlerine geçeceğiz. Satın alım için 500 milyon sermayemizi kullanacağız. Şubesiz ve insansız bankacılık yapacağız. Mevcut bankalar da bunu yapmak istiyorlar ama alt yapı nedeniyle bu modele dönüşemiyorlar. Biz sıfırdan kuracağımız için bambaşka bir bankacılık modeli kuracağız. Sosyal ve dijital banka olacağız” dedi. Tozlu, mevcutta sahip olduğu En Garanti şirketinin Garantör ürününü de yeni bankanın çatısı altına almayı planladıklarını söyledi. Garantör, bireysel ve kurumsal firmaların kira kontratlarını kredilendirerek ve sigorta kapsamına alarak 1 yıllık kiralarını mülk sahiplerine peşin olarak ödüyor. Planlarını anlatırken “Bireysel bankacılık yapacağız ama mevduat toplamayacağız. Doğru bir yatırım bankacılığı modeli kurmak istiyoruz. İngiltere'deki Atom Bank bizim modelimiz olacak” ifadelerini de kullandı. Tozlu’ya bankanın adını değiştirip değiştirmeyeceğini sorduğumuzda ise önce Bank of Universe (Evrensel Bankacılık) adını düşündüklerini ardından bankanın mevcut tanınırlığı göz önüne alındığında koruma fikrinin ağır bastığını da kaydetti. Tozlu, Türk Ticaret’te sadece Atom Bank modelinin değil yatırım bankacılığının da yapılabileceğini anlatarak buna en güzel örneğin de Ansa Yatırım Holding’de yaptıkları satın alım olduğunu anlattı.

Banka için ortaklık teklifleri..

Alman Kirchhoff Consult AG ile 150 milyon euroluk anlaşma imzalayan holding, bu kaynağı bankanın satın alma sürecinde kullanacak. 'İtibarınızı doğru yönetiyorsanız finans bulmakta zorlanmazsınız" diyen Mine Tozlu, "Bankayı daha satın almadan yurtdışından ortaklık teklifleri alıyoruz. Türkiye'ye açılmak isteyen yabancı yatırımcılar var" dedi.

Sermayeyi 500 milyon TL'ye çıkartacak

Holdingin şu anki sermayesi 54 milyon TL. Önümüzdeki günlerde sermayeyi 100 milyona çıkartarak, 2018 yılında  500 milyon TL'lik sermaye tavanına ulaşma hedeflerinde olduklarını da belirten Mine Tozlu, 2018 yılında Marka Yatırım Holding’i Yıldız Pazar’a çıkarmak istiyor. Tozlu, “ 2018 yıl sonuna kadar 500 milyon TL sermayemizin tamamı kullanılmış ve 3 milyar TL değerinde bir şirket olacağız. Yıldız Pazar’a çıkmak hedefimiz. Daha sonra ki hedefimiz Alman Borsası’na açılmak. Çünkü Almanya'da yaşayan birçok Türk var. Gurbetçilerimizin parasını Türkiye'ye çekmek istiyoruz" diye konuştu.

Türk Galeries Lafayette’in peşinde

İş hayatına Etibank ve Egebank’ta çalışarak başlayan Mine Tozlu’nun Ansa Yatırım Holding’i satın alarak Marka Yatırım Holding’e dönüştürme süreci aslında bir girişimcinin ‘markalaşma’ ya da ‘kurumsallaşma’ süreci olarak tanımlanabilir. Tekstil, hizmet ve finans sektöründe farklı ve küçük işler yaparken çıtayı hep bir yukarıya taşıma vizyonuyla hareket ettiğini aktaran Tozlu, Style Fashion Outlet mağaza zinciri ile aralarında Versace, GF Ferre, Roberto Cavalli, Frankie Morello'nin de yer aldığı dünyanın en büyük giyim markalarından 56'sının Türkiye distribütörlüğünü de yapıyor. Style Fashion Outlet mağazalarının aralarında bulunduğu; hizmet sektöründeki En Değer, finans sektöründe En Garanti, perakende tarafında İstanbul Bujiteri ve Dünya Markaları'nı Marka Yatırım Holding'in çatısında altında toplayan Mine Tozlu’nun Türk Ticaret Bankası süreci bir kenara konulursa büyük bir heyecanla anlattığı tekstil sektörüne dönük projesi ise Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ile yaptığı işbirliği.

Tozlu, TGSD ile yaptığı anlaşma kapsamında, Türk tekstil perakendesinde markalaşmak isteyen 200 üreticiyi ortak mağazalaşma modeli olarak tanımlanan 'BrandPlus' çatısı altında buluşturarak Türkiye’den yeni bir Galeries Lafayette çıkartmak istiyor. Markalar gücünü birleştirdiğinde hedef, “Avrupa, Ortadoğu, Çin ve Türki Cumhuriyetler’e açılmak” diyen Tozlu, yurtdışında 90 mağaza açmak istiyor. Tozlu, Galeries Lafayette örneğini anlatırken de şöyle dedi: “Bir şirketin 10 bin metrekare mağaza açması korkunç bir maliyet. Biz bunu 200 firma ile beraber yaparak Türkiye'den ortak finansman ile yeni bir marka yaratmak istiyoruz. Bu projemiz aracılığıyla tekstil ve hazır giyim sektöründe sahip olduğumuz bu gücü hep birlikte fırsata dönüştürmemiz, 'Made in Turkey' etiketi ile dünyaya göstermemiz gerekiyor. Çok katlı bu yapıda Armani, Fendi, Versace, Cavalli gibi lüks yabancı markalarla Türk markaları aynı platformda tüketiciye sunacağız. Ekim ayında start verdik. United Fashion adlı 13 mağazamız var. Ocak 2018'te 90 mağazaya çıkmış olacağız" diye konuştu.

Bu modeli markalaşmanın ilk adımı olarak tanımlayan Tozlu, 60 satış noktası olan Hollanda'lı bir grup ile anlaşma sağladıklarını, orada 60'a yakın, 2'şer Paris, Londra ve Yunanistan, 1'er İtalya ve İran olmak üzere ağırlıklı havalimanlarında mağazalaşmaya gideceklerini dile getirdi.

Borsa altın yumurtlayan tavuk

"Bir şirket için Borsa; altın yumurtlayan bir tavuktur doğru kullanmasını bilirseniz. Borsadaki bir patron ya rahmanidir ya şeytanidir" diyen Mine Tozlu, SPK, Borsa İstanbul ve şirket yöneticilerine örnek olmak istediğini, yatırımcıları mağdur etmeden, Borsa'da doğru yatırımlar yapılarak para kazanılacağını göstermek istediğini dile getirdi. Tozlu, "Borsa'da yatırımcıyı mağdur etmeden, yatırımcılarımız ile kazançlarımızı paylaşarak büyüme stratejisi benimsedik" dedi.

Yatırımcıya verdiğim her sözü tuttum

Mine Tozlu, "Borçsuz olarak devralmak üzere anlaştığım Ansa'nın patronunun ani vefatı ile ilk planladığımdan çok farklı bir şirketi devralmış oldum. Üzerine bir de darbe girişimi yaşanınca çok sıkıntılı bir süreç yaşadık. Piyasada dolaşan 10 milyon TL hisse senedi sahibi mağdur yatırımcı ile toplantı yaptım. Bütün mağduriyetleri giderme sözü verdim. Nihayetinde verdiğim sözü tuttum. Şirketin 12 milyon TL ye yakın borcunu ödedim. Borç ödeme, kara geçmek, şirket hisselerinin 1 TL'nin üzerine çıkarmak, Gözaltı Pazarı’ndan Ana Pazar’a çıkmak, buarada iştiraklerin tek çatı altında toplanması gibi mali ve organizasyonel şemayı 1 yıl içerisinde toparladık. Temiz bir sayfa açmak için ismini de değiştirdik" diye konuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar