Mayıs ayında satıp tatile giden olur mu?

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Yaz aylarında genelde tatil sezonunun etkisiyle düşük katılıma bağlı olarak hisse senetlerinin yılın geri kalan aylarına kıyasla daha düşük performans sergileyeceği varsayımına dayanan bu yaklaşım halen oldukça popüler. Dolayısıyla mayıs ayı endekslerde genelde düşük performans ile geçer, bu sefer de hem BIST 100 endeksi hem de başta ABD olmak üzere global piyasalar tarihi zirvelere oldukça yakın olduğundan bu soru farklı bir boyut içeriyor.

ABD'de Başkan Trump ilk 100 gün içinde askeri operasyonlar hariç kayda değer bir icraat ortaya koyamadı. Ancak başta vergi teşvik paketi olmak üzere yaz aylarında daha çok aksiyon alması beklenmekte. Fransa'da hafta sonu yapılacak ikinci tur başkanlık seçiminde AB için tehdit oluşturmayan Macron büyük olasılıkla seçilecek. İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinin oldukça sancılı geçeceği tahmin edilmekle beraber, bu durum global ekonomi için bir tehdit olarak değerlendirilmemekte.

İçeride anayasa değişikliği referandumunun ardından 2019 yılına kadar yeni seçim öngörülmediğinden iktidarın ekonomide yapısal reformlara odaklanması bekleniyor. Tabii cari açık açısından önemli olan turizm gelirlerine dair düşüş, Suriye'de yaşanan gelişmeler, yüzde 12 sınırına gelen yıllık enflasyon gibi risk faktörleri önemini korumakta. TCMB ortalama fonlama faizini sürekli yukarı çekerek TL volatilitesini azaltmayı ve kura belirli bir stabilite getirmeyi başardı.  Sermaye piyasalarında son haftalarda yaşanan olumlu havanın korunması için bu durum devam etmeli.

Ancak mevduat faizlerinin yüksek seyri, risksiz getirinin bu kadar yüksek olduğu bir noktada yatırımcıların sermaye piyasalarına ilgi göstermesini kısmen de olsa engelleyebilir. O yüzden kur tarafında gördüğümüz hareketin benzerini tahvil faizlerinde de görmemiz şart.

Endekste kısa vadeli teknik görünümün olumlu kalması için önceki zirve 93.400 üzerinde kalınmalı, güçlenmesi için de tarihi zirve 95.400 aşılmalı. Dolar kuru için 3,50 ve 10 yıllık tahvil faizi için de yüzde 10,30 bileşik faiz seviyesi haftalık bazda destek olarak takip edilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024