Mennan Usta, yine yapmış yapacağını

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

İş dünyası içinde olup da Mennan Usta'yı bilmeyen yoktur, bilmeyen de varsa biraz ayıp etmiş olur diyerek biraz anlatmak istiyorum. Asıl adı Mennan Aksoy. Yurtdışında makine fuarlarına giriş yasağı var. Bir makineyi sadece bir kere görmesi yetiyor, aynısını yapıyor üstelik çok daha ucuza mal ediyor. Onun için kafasında röntgen ışınlı bir fotoğraf makinesi ile doğmuş diyorlar. İlkokul mezunu olmasına rağmen yüksek makine mühendislerine taş çıkaracak Allah vergisi bir yeteneği olduğu herkesçe kabul edilmiş durumda. Yüzlerce ödülü var, üniversitelerde başarı hikâyesiyle birçok dersin konusu olmaya devam ediyor. 

Acar muhabirlik dönemimde Küsget Sanayi Sitesindeki tesisini her seferinde ziyaret ederken ondan ne öğreneceğimi düşünerek sabırsızlanırdım. En son kendisini sağlık sektöründe ameliyatlarda kullanılacak mısır kamışından iplik üretme makinesi hayali varken bırakmıştım. Gazetemizin yeni görevlendirmesi nedeniyle Gaziantep’e gelir gelmez ilk görüştüğüm kişilerden oldu Mennan Usta. Mennan Usta, tesisini OSB’ye taşımış, üretim çeşitliliğini artırmış. 

Yine doğal haliyle yani Antep ağzıyla sohbete koyulduk. Biz Antepliler için kendi ağzımızla konuşmanın keyfi bir başkadır, bunu bir de Mennan Usta’yla yaptınız mı keyfine doyum olmaz. “Yine neler icat ediyorsunuz ” diye sordum, gülerek “Antep’te insanların birbirine atacak çamuru kalmasın diye makine ürettik” dedi. Nasıl yani dediğimde anlatmaya başladı. 

Atıksu Arıtma Tesisleri’nden çıkmakta olan arıtma çamurları termal yöntemle kuruttuklarını, yaktıklarını sonrasında enerji geri kazanımı sağlayarak çevreye zarar vermediklerini söyledi. Yakma sonucu oluşan külleri de asfalt yapımından, çimentoya, hatta plastik sandalye yapımına kadar birçok üründe kullanılabildiğini söyledi. Türkiye’de bu yönde yapılan ilk tesis olduğunu, ilk projeyi GASKİ’de uyguladıklarını yüzde 95 oranında bir verimle çalıştığını aktardı. Türkiye’de birçok belediyenin benzer uygulamayı kentlerine taşımak için sabırsızlandığını firmanın Gaziantep’te düzenlediği toplantıda gördük. 

Asıl vurgu yapmak istediğim konu, Mennan Ustalar bu memlekette kolay yetişmiyor, bu insanların finansman kaynaklarına nasıl ulaşırım, bu makineyi nasıl pazarlarım derdi olmamalı. Mennan Usta gibilerinin hayallerini gerçekleştirdiğimiz vakit bu ülke alır başını gider diyerek yerli sanayinin desteklenmesi için elini taşın altına koyması gereken kim varsa buradan duyurulur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024