Öğrencilere sabretmeyi öğreten sanal yarışma!

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Ekonomi, finansal kavramlar ve piyasalardaki gelişmeler giderek daha fazla günlük hayatımıza yansımaya başladı. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde gençlere yönelik finans eğitimleri, eğitim ve ekonomi politikalarında giderek daha fazla yer alan bir konu haline geldi. İki yıldır jüri üyesi olarak yer aldığım Investimate Sanal Yatırım Yarışması da sermaye piyasaları ile ilgilenen öğrencilerin oldukça ciddiye aldığı bir yarışma. Boğaziçi Ekonomi Kulübü öğrencilerinin büyük emek vererek organize ettiği yarışmada amaç; 6 hafta boyunca hisse senedi, vadeli işlemler ve varant piyasasında işlem yaparak sanal sermayeleri 100 bin TL’yi artırmak.

Bu yarışma onlara sadece iyi bir işlemci olmayı değil piyasalarda başarılı olmanın başka anahtarlarını da öğretmiş; işlem yaparken sabırlı olmak ve paniğe kapılmamak. Bu arada jüri üyesi olarak okuduğumuz raporlar ve videolar bizi oldukça şaşırttı. Portföy artırımı için kısa vadeli yöntemleri tercih eden katılımcıların bir çoğu, gerçek hayatta da sermaye piyasalarında işlem yapıyor.

2 binden fazla başvuru

Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen sanal portföy yarışması ‘Investimate 2019’ Türkiye’de 35 şehirden, 68 farklı üniversiteden 2 binden fazla öğrencinin katılımı ile gerçekleşti. Garanti Yatırım ana sponsorluğu ve Deutsche Securities’in varant sponsorluğunda, Borsa İstanbul ve Foreks gibi kurumların desteğiyle gerçekleşen yarışma, üniversite öğrencilerine gerçek riskler almadan finansal piyasalarda
yatırım yapma deneyimi sunarak finansal okuryazarlığı artırma amacında.

Geçtiğimiz seneden farklı olarak bu sene puanlama kriteri arasına video da eklendi. Puanlama kriterleri, yüzde 24 portföy getirisi, yüzde 18 rapor, yüzde 18 video, yüzde 40 sunumdan oluştu. ‘Sanal Risk, Gerçek Kazanç’ sloganıyla yola çıkan Investimate’in 6 haftalık süreç sonunda portföyünü en çok artıran 50 öğrenciden 8 finalisti belirlemek üzere strateji raporu ve video istendi ve jüri tarafından değerlendirildi. Geçtiğimiz yıla göre bu sene kız öğrenci katılımı bir nebze daha iyi olması ise en sevindirici gelişme oldu.

Yine yarışmaya damga vurdu
“Sermaye piyasalarını sevdiren hoca!” olarak bilinen Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kaderli’nin öğrencileri yarışmaya yine damga vardı. İlk 40’a kalan finalistten 25 kişilik finale 15’inin bu üniversiteden çıkması tabiiki tesadüf değil. Arkalarında öğrencilerine her türlü desteği veren hocaları Yusuf Kaderli, yarışma gecesinde de öğrencileri yalnız bırakmadı ve onlar kadar heyecanla sonuçları bekledi.

Ödül Madrid seyahati

1.liği Boğaziçi Üniversitesi’nden Oğuz Sarıoğlu kazanırken, Kederli’nin öğrencisi Ali Duymaz ikinci, Tevfik Okay ise üçüncü oldu. Yarışmada birinci olan öğrenci, Garanti Yatırım’dan Madrid-BBVA Trader Ofisi Seyahati ve Garanti Yatırım’da Staj / Boyner’den 750 TL’lik hediye çeki, ikinci olan öğrenci Garanti Yatırım’dan Madrid-BBVA Trader Ofisi Seyahati ve Garanti Yatırım’da Staj / Beymen’den 250 TL’lik hediye çeki, üçüncü olan öğrenci ise Garanti Yatırım’dan Madrid-BBVA Trader Ofisi Seyahati ve Garanti Yatırım’da Staj kazandı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar