OPEC sonrası piyasalarda görünüm

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

ABD’de Trump seçim zaferi sonrasında kabinenin üyeleri yavaş yavaş belli oluyor. Hazine için düşünülen eski Goldman Sachs yöneticisi Mnuchin yeni dönemde piyasa dostu adımlar atılacağına işaret ediyor. ABD piyasaları da şu an için alt yapı yatırımları ile beraber ekonomide hızlanma ve olası Fed faiz artırımlarını satın alıyor. Aralık ayı toplantısında faiz artırımına artık kesin gözüyle bakılırken, 2017 yılında da 1-2 artırım gelme ihtimali giderek olası senaryo haline gelmekte. Endeksler yeni tarihi zirvelere ulaşırken olumlu görünümün noel baba rallisi ile beraber yeni yılın başına kadar geçerli olması bekleniyor.

İtalya’da ise hafta sonu yapılacak olan referandumun sonuçları genel olarak piyasada gergin bir bekleyişe neden olmakla beraber, Almanya’da kar satışlarının daha sınırlı kaldığını görüyoruz. Diğer taraftan ABD’de bugün açıklanacak olan istihdam verisi de piyasada kar satışlarını tetiklemekte.

Bu dönemde OPEC üyeleri son sekiz yılda ilk defa üretimi kısma kararı aldı. Rusya’nın da dışarıdan destek olması ile beraber Suudi Arabistan ve İran üretimlerini kısmak konusunda anlaşmaya vardı. Üretimin OPEC dışı üyeler ile beraber düşünüldüğünde 2 milyon varile yakın kısılması gündemde. Brent petrol fiyatlarının 52 dolar varil seviyesine gelmesi petrol üretici ülkelerin resesyon endişelerinin ortadan kalkması gibi global piyasalar için olumlu bir duruma işaret ediyor.

Ancak ABD ve gelişmiş piyasalar için iyi olan mevcut durumda maalesef bizim de içinde bulunduğumuz gelişmekte olan ülke grubu için aynı sonuca yol açmıyor. Doların kuvvetlenmesi para birimleri üzerinde ekstra baskıya neden olmakta. Dolar kuru tarihi zirve seviyelere yaklaşırken, içeride de endeks satışlar ile 72 bin düzeyine geri çekilmiş durumda.
Orta uzun vadeli olarak bakıldığında portföylerde ağırlık yüksek faiz geliri ve ekonomik büyüme hikayesi nedeniyle TL’de olmalı, ancak kur volatilitesinin MB faiz artırımına karşın yukarıda bahsettiğimiz faktörler doğrultusunda yüksek seyrettiği şu günlerde korunma (hedge) amaçlı olarak düşük bir miktar döviz bulundurulabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024