Referandum öncesi piyasalar

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Bu haftanın en önemli gündemi şüphesiz ki haftasonu gerçekleşecek olan Anayasa değişikliği referandumu olacak. Referandum sonucunun tek başına piyasalarda kalıcı bir trend oluşturmasını beklemesek de, referandumun hemen öncesi ve hemen sonrasında kısa vadede sert fiyat hareketlerin oluşması şaşırtıcı olmayacaktır. Referandum sonucu doğru tahmin edilse dahi, kısa vadeli piyasa etkisinin yönü ve şiddeti konusunda yapılan tahminlerde yanılma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu dönemde mümkün olduğunca piyasa nötr bir strateji izlenmesinin ve portföylerde çeşitlendirmenin artırılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

Yurtiçinde son haftalarda referandum süreci ana gündemi oluştursa da geçtiğimiz haftalarda fiyatlamalarda yurtdışı etkisinin daha yüksek olduğunu söylemek mümkündü.

Bu hafta ise BIST’in hem küresel hisse senetleri piyasalarından hem de yurtiçinde diğer TL varlıkların fiyatlanmasından tamamen ayrıştığını söylemek mümkün. Yabancı bir yatırım banaksının yazdığı bir rapordan, KDV indirimleri dahil mali politikaların genişlemeci seyri, referandum fiyatlaması gibi bir çok argüman ortaya atılsa da, bu argümanların pazartesi günü özellikle bankalarda yaşanan yükselişi açıklamada yetersiz kaldığını düşünüyoruz. Tek kanaldan gelmiş olma ihtimali yüksek olan bu alımın gerçek gerekçesinin, alım yapan fon ya da fonlar dışında tam olarak açıklanması mümkün değil. Görünürdeki temel gerekçeler ve piyasa mantalitesi dışında gerçekleşen bu hareketler genellikle yatırımcıların psikolojisini en çok zorlayan ve en fazla zararla sonuçlanan dönemler oluyor.

Bu nedenle yatırımcıların, yatırımın uzun soluklu bir yolculuk olduğunu hatırlayarak, anlamlandıramadıkları trendlerle baş etmeye çalışmak yerine, trendi anlamlandırana kadar risklerini düşürmeleri ya da daha anlamlı trendler gördükleri piyasalara yönelmelerinin daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Referandum sürecinde de, sonucunu tahmin edilse bile piyasa etkisinin yönü ve şiddeti konusunda sonuç dışında birçok etkenin devreye girebileceği de göz ardı edilmemeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar