Şanlıurfa, şimdi sorunlarına çözüm bekliyor

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Seçim öncesi ziyaretleri arasında geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu Şanlıurfa’yı ziyaret etti. Bu ziyareti fırsat bilen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, ilin sorunlarına dair bir rapor hazırlayıp sundu. Raporda ilin sorunları çok net özetlenmişti. Bu raporda yer alan konuları aktarmak istiyorum. 

-Şanlıurfa'daki,  90 bin hektar fıstık bahçeleri acilen sulanmalıdır, verimi 10 kat arttıracak bu uygulama bir yılda yatırım bedelini amorti edecektir. Sulanmaz ise 20-30 yılda yetişen ağaçlar kurumaya mahkum edilmiş olacaktır.

-Projesi bitirilen yük demiryolu ihale edilmeli, bütçesi zayıf olan belediye tarafından yapılamayacak ancak yakın zamanda Türkiye'nin nüfus bakımından beşinci ili olacak Şanlıurfa'da Ankara ve Gaziantep'te olduğu gibi metro hatları hükümetimiz tarafından yapılmalıdır. 

-Cumhurbaşkanının söz verdiği, 300 km/saat yolcu taşıyan yüksek hızlı tren için çalışmalara başlanılmalıdır.

-Tarım destekleri hem verimi arttırmak hem de su sarfiyatını azaltmak için damla sulama sistemi olarak verilmelidir.

-İlde  sayısı 490 bine ulaşan Suriyeli misafirler,  belediye hizmetlerini zorlaştırmıştır. Merkezi bütçeden belediyeye verilen paylar söz konusu misafirlerin nüfusu da göz önüne alınarak arttırılmalıdır. 

-Terör olayları ve Suriye'nin Şanlıurfa'ya sınır olan bölgelerinde yaşanan karışlıklardan dolayı turizmcilere, yaşanan maddi zorlukların aşılabilmesi için faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır..

-Şehrin rahatlaması açışından askeri tugay şehir merkezinden taşınmalıdır.

-Mürşitpınar ve Ceylanpınar sınır kapıları açılmalıdır.

Şanlıurfa, son teşvik yasasının etkisi ve ülkedeki ılımlı yatırım havasından en fazla etkilenen illerdendi. Ancak artan terör olayları, olumsuz siyasi gelişmeler ve dünyadaki karışıklıklar yakalanan yatırım ivmesinin yavaşlamasına neden oldu.

Türkiye’deki önemli yatırımcıların tercih ettiği il haline gelen Şanlıurfa’da başlanan yatırımlar şimdilik durduruldu yada yatırım yapmak isteyenler kararlarını daha ileriki bir tarihte değerlendirmek için buzdolabına kaldırdı. Oysa Şanlıurfalılar yıllardır bu yatırımların özlemini çekiyordu. Tam başladı, her şey güzel gidiyor dedikleri noktada yaşananlar üzücü. Ancak seçim sonuçlarından sonra tekrar ümitler yeşerdi diyebiliriz.  

Umarız rapor yetkililerce okunarak sorunların çözümüne yönelik adımlar biran önce atılır. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024