Şehirde mayoyla gezene 600 euro ceza!

Suat TAŞPINAR
Suat TAŞPINAR AVRUPA'NIN DOĞUSU suat.taspinar@dunya.com

SUAT TAŞPINAR

ZAGREB-Hırvatistan, Avrupa’da turizmin parlayan yıldızı. Geçen yıl Rusya’nın uçak krizi yüzünden Türkiye turlarını yasaklamasının da etkisiyle turizm kelimenin tam anlamıyla “patlama” yaşamıştı. Bu yıl da rekor üstüne rekor kırılıyor. Haziran ayında gelen turist sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 31 arttı. Bir ayda 2,6 milyon turist geldi, 13,6 milyon konaklama gerçekleşti.

Bu rakamlar, ekonomisinin neredeyse yüzde 25’i turizm sektörüne bağlı Hırvatistan’a, kriz günlerinde “hayat öpücüğü” oldu. Bütçesinin iki yakasını bir araya getirdi.

Ancak Dalmaçya’nın muhteşem kıyılarını dantel gibi süsleyen yüzlerce yıllık “tarihi dokusu”nun üzerine titreyen Hırvatlar, “Ne olursa olsun daha fazla turist gelsin!” derdinde değil. Paradan daha değerli şeyleri, bir kısım turiste “antipatik” görünme pahasına sahiplenmekte kararlı ve ısrarlılar. Bedeli ne olursa olsun.

İşte bunun son örneği:

Son yıllarda hem güzelliği hem de ucuzluğu ile ilgi odağı olan Hırvatistan, varlıkları pek de mutluluk vermeyen genç İngiliz turistlerin akına uğradı. İngilizlerin sadece futbol “holiganları” meşhur değil; “holigan turistleri” daha da beter.

Adriyatik Denizi’nin en popüler turizm destinasyonu Hvar adası, hayli zamandır sözde “İngiliz centilmenliği”nden nasibini alamamış sarhoş, taşkın gençlerden illallah etmişti. UNESCO koruması altındaki bu müze kasabanın yürümeye kıyamayacağınız sokaklarında neredeyse anadan üryan dolaşan, ellerinde bira şişeleri ile gece gündüz ortalığı velveleye veren, sıkışınca hela aramadan her köşe başına pislemekten imtina etmeyen, hatta geceleri sokak tenhalarında cinsel ihtiyaçlarını gideren holigan gençler, nezih adanın sakinlerinin huzurunu kaçırmış, imajına darbe vurmuştu. Ki Hvar, Roman Abramoviç gibi meşhur oligarkların yatlarını demirlediği, Dalmaçya kıyılarının incisi bir ada.

Geçen hafta göreve seçilen yeni belediye başkanı, ilk iş olarak bu zümreye savaş ilan etti. Hem de öyle böyle değil: Akla ziyan para cezalarıyla! Artık Hvar sokaklarında alenen içki içip sarhoş dolaşmanın, kamuya ait alanlarda sızıp kalmanın faturası 700 euro! Mayo ile dolaşmanın cezası 600 euro! Üstü çıplak gezmenin “hediyesi” 500 euro! Ceza afişindeki slogan son derece kibar: “Paranızdan tasarruf edin, Hvar’ın tadını çıkarın!"

Hvar Belediye Başkanı Rikardo Novak, “Genç turistlere kapımız açık. Ama adamızda nasıl davranmaları gerektiğini öğrenecekler” diye posta koydu.

4,2 milyon nüfusuyla geçen yıl 16 milyon turist ağırlayan, ekmeğini bu sektörden yiyen Hırvatistan, daha fazla turist için değerlerinden taviz vermemeye kararlı. Sabıkaları tüm Avrupa’da bir hayli kabarık olan genç İngiliz turistlerin bu cezalarla yola geleceğini düşünmek biraz safdillik ama hiç değilse ayaklarını cennet Hvar’dan kesmeye başlayacaklarına dair umutlar yüksek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar