Sermaye Piyasası Kurulu 10’uncu başkanını bekliyor

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Sermaye piyasaları, 2017 yılının son günlerinde 5 yıllık başkanlık sürecinin ardından emekli olan Vahdettin Ertaş’ın yerine gelecek yeni başkanını bekliyor. Yeni başkanın Bakanlar Kurulu tarafından atanması ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre, SPK başkanlığı için ikisi içeriden olmak üzere 3 isim öne çıkıyor. İlk isim, Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve mevcutta da SPK Başkan vekili olan Dç. Dr. Talat Ulussever. Ulussever, 5 Nisan 2013’de Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olarak atandı. Nisan 2015 – Nisan 2016 arasında Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Temmuz 2015 – Temmuz 2016 arasında da İstanbul Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İktisat Bölümü kurucu başkanlığını da yürüten Dr. Ulussever, 30 Haziran 2016 tarihinde SPK’na başkan vekili olarak atandı.

Piyasalarda ismi geçen ikinci aday ise SPK Kurul Üyesi Dr. Ünal Eryılmaz. 2012-2013 yılları arasında OECD’de ekonomist olarak çalışan Eryılmaz, 2002-2016 yılları arasında Başbakanlık bünyesinde çeşitli görevlerde bulundu. Eryılmaz, ekim 2016 itibariyle SPK’ya kurul üyesi olarak atandı.

Ertaş’tan boşalan koltuk için öne çıkan bir başka aday ise Birol Küle. 2010-2012 yılları arasında TMSF’de çalışan Küle’nin geçtiğimiz yıl Vahdettin Ertaş ile birlikte görev süresi dolmuştu.

İki ay yönetim kurulu toplanamamıştı

7 kişilik kurulda 2015’te Prof. Dr. Nurullah Genç milletvekilliği aday adaylığı için ayrılmış, Himmet Karadağ da 1 Nisan 2016’da Borsa İstanbul Başkanlığı’na seçilince üyeliği bırakmıştı. 15 Temmuz’da darbe girişimi sonrasında SPK’da kurul üyeleri Bülent Görkem, Bekir Sıtkı Şafak ve Murat Koç görevlerinden alınmıştı. Kurulda Başkan Dr. Vahdettin Ertaş ile üye Birol Küle kalmıştı. Üye eksikliği nedeniyle SPK yönetim kurulu iki ay toplanamamıştı. 2016 Eylül ayında, boş bulunan sermaye piyasası kurulu üyeliklerine Talat Ulussever, Yavuz Koç, Mutalip Ünal, Mutlu Akın ve Ünal Eryılmaz atanmıştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar