Şirketler ‘tahvil ihracında’ frene bastı

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Özel sektör şirket ihraçları, bankalarla büyüyor. Özel sektörden geçen yıl toplamında 130 milyar TL'lik ihraç gelmişti. Bu rakamla son 7 yılın rekoru kırıldı. Bu yılın 6 aylık döneminde ise 74.7 milyar liralık ihraç gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın 6 aylık döneminde yapılan 56.9 milyar TL'lik ihraç tutarıyla karşılaştırıldığında yüzde 31 yukarıda. Fakat tahvil ihraçları, gruplar bazında ayrıştırıldığında şirketler kesiminden gelen ihraçlardaki küçülme dikkat çekiyor. Yılın ilk yarısında, şirketlerden sadece 2 milyar TL'lik ihraç gelirken bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 küçülme anlamına geliyor.

Bu yılın ilk yarısında faizlerde yaşanan yükseliş şirketlerin tahvil ihraçları için iştahını kesmiş görünüyor. Şirketlerin ilgisinin azaldığı piyasada yine banka ve banka dışı finans kuruluşlarının ağırlığı hissediliyor. Yılın ilk yarısında özel sektör tahvil ihraçlarında 74 milyar 755 milyon liralık hacim oluşurken toplam 658 adet tahvil çıkartıldı. Şirketler, 2 milyar TL'lik tahvil ihracı hacmine ise 31 adet işlemle ulaştı. 2017'deki 130 milyar TL'lik rekor bin 130 ihraç ile gelmişti.

Piyasa, teminatlı yeni borçlanma araçlarına yönelecek

"Şirketler için tahvil piyasasının içinde bulunduğumuz artan faiz döneminde cazibesini kaybettiği aşikar" diyen ÜNLÜ & Co Borç Sermaye Piyasaları ve Danışmanlık Yönetici Direktörü Ayşe Akkın, önümüzdeki günlerde TL tahvil piyasasının mevcut şartlara adapte olarak teminatlı yeni borçlanma araçlarına yöneleceğine inanıyor. Akkın, "Kira sertifikaları ve Varlığa Dayalı Menkul Kıymet’ler (VDMK) de bunların en önde gelen örnekleridir. Altında yatan varlıkların nakit akımlarından faydalanan VDMK’in, ihraçcılara düşük maliyetli fonlama imkanı sağlarken yatırımcıların ihraçların kredi kalitesini ayrıştırabildiği ve yüksek getiri alabilecekleri bu yeni bu ürünlerin başını çekeceğini düşünüyorum" açıklamasını yaptı. Bu sebeple de VDMK ihraçlarını gerçekleştirmek amacı ile ÜNLÜ Menkul Değerler Angora Varlık Finansman Fonu adlı varlık finansman fonu kurduklarını da kaydeden Akkın, "Tarım alacaklarına dayalı ilk VDMK ihracını da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Varlık finansman fonunun devralacağı varlıklar karşılık gösterilerek ihraç edilen varlığa dayalı menkul kıymetlerin yatırımcı nezdinde sadece şirket bilançosu yerine dağıtılmış bir varlık havuzuyla teminatlanmış olması sebebiyle ilgi göreceğine inanıyoruz. Diğer taraftan ise VDMK, ihraçcılar için de vadeli alacaklarını vadesinden önce nakde çevirmeyi sağlayan bir bilanço dışı enstrüman olarak cazip olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar