Takasbank ve Borsa'da sürpriz değişiklik

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Murat Ulus, 5 yıldır üstlendiği Takasbank Genel Müdürlüğü görevinden ayrıldı. Ulus’un yerine atanan isim ise Yıldız Holding’in iştiraki Fon Finansal Kiralama AŞ’nin Genel Müdürü Mahmut Kayacık oldu. Gözler bugün yapılacak Borsa İstanbul Genel Kurulu'nda.

Sermaye piyasalarında dün Takasbank yönetiminde yapılan operasyon sonrasında dikkatler bugün Borsa İstanbul'un Olağan Genel Kurulu'na çevrildi. Takasbank’ın dün yapılan Olağan Genel Kurul toplantısı sürpriz bir devir teslime sahne oldu. 2011 Mayıs ayından itibaren Takasbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olan Murat Ulus dünkü Genel Kurul’da görevinden istifa ederken, yerine Yıldız Holding bünyesinde üst düzey görevlerde bulunan Mahmut Kayacık seçildi. Kayacık, 1 Mart 2016 itibariyle Yıldız Holding bağlı ortaklığı Fon Finansal Kiralama A.Ş.’ye Genel Müdür olarak atanmıştı. Murat Ulus, yaklaşık 14 yıl Takasbank Genel Müdürlüğü görevini yürüten Emin Çatana’nın yerine getirilmişti. 

Borsa İstanbul'da heyecanlı bekleyiş 

Piyasalarda 'sürpriz' olarak değerlendirilen bu yönetim değişikliği sonrasında dikkatler bugün Borsa İstanbul'un 3. Olağan Genel Kurul toplantısına çevrildi. 2015 yılı faaliyet ve bağımsız denetim raporlarının da görüşüleceği Olağan Genel Kurul Toplantısında Borsa İstanbul AŞ’nin 2015 yılı faaliyetleri ele alınacak. Toplantıda, Takasbank'taki gibi sürprizbir üst düzey yönetim değişikliği olup olmayacağı merak ediliyor. 

EBRD'den yönetim kuruluna üye geliyor 

Öte yandan genel kurul gündeminde belirtildiği gibi, geçtiğimiz günlerde EBRD ile yapılan ortaklık nedeniyle yönetim kurulunda bir değişiklik yapılacak. Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesini satın alarak ortak olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nı (EBRD) temsilen bankanın belirleyeceği bir isim yönetim kurulu üyesi olarak atanacak. Böylece mevcut 11 isimden oluşan yönetim kurulu üyelerinden bir isim de veda etmiş olacak. 

Davutoğlu'nun Başdanışmanı Takasbank yönetiminde 

Finans çevrelerinin yakından tanıdığı bir isim olan Murat Ulus, Egebank döneminden tanınıyor. Bank Asya Katılım Bankası’nın kurucu Genel Müdürü olan Murat Ulus, daha sonra Ziraat Bankası Yönetim Kurulu’nda da çalışmıştı. Ulus, son olarak İran, Pakistan ve Türkiye’nin kurucu üyeleri olduğu Ecobank Genel Müdürü olarak görev yapıyordu. 

Takasbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Birol Aydemir’in dünkü genel kurul toplantısında ataması yapılmadı. Türkiye İstatistik Kurulu Başkanlığı görevinden ocak ayında emekli olan Aydemir, koltuğunu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Feridun Bilgin’e bıraktı. 2003-2014 tarihleri arasında Hazine Müsteşarlığında görev yapan Bilgin, Haziran 2015 genel seçimleri öncesi tarafsız Ulaştırma Bakanı olarak atanmıştı. Bilgin son olarak Ocak 2016 tarihi itibariyle Başbakan başdanışmanı olarak görev yapmaya başladı.

Takasbank'ın yeni genel müdür Mahmut Kayacık kim?

Mahmut Kayacık, 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl, Taç Yatırım Ortaklığı AŞ’de Finansal Analist olarak çalışmaya başladı. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İktisat Bölümünden “Opsiyon Piyasaları ve Opsiyonların Hedging Amaçlı Kullanımı” adlı teziyle yüksek lisans derecesini aldı. 2003 yılı başında Bizim Menkul Değerler’e geçen Mahmut Kayacık, bu şirkette Fon Yönetimi, Portföy Yönetimi ve Kurumsal Finansman departmanlarında görev aldı. 2008 yılı başında Yıldız Holding’e geçen ve Gayrimenkul Yatırımları Grubu Başkan Asistanı olarak görev yaptıktan sonra 2009 yılı Mayıs ayında Sağlam Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda çalışmaya başladı. 2011 yılında Yıldız Holding A.Ş. Gayrimenkul Grubu Genel Müdür Yardımcılığına atanan Mahmut Kayacık, bu görevinin yanı sıra Saf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı İcra Kurulu Üyeliği ile Starcity Outlet Center İcra Kurulu Üyeliği görevlerini üstlenmiş durumda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar