Temsa distribütörü ile davalık oldu, kendi şirketini kurmayı planlıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Sabancı Holding’in otomotiv sanayisindeki en önemli şirketi Temsa, dünyanın değişik coğrafyalarında  66 ülkeye otobüs satıyor. Bu ülkeler arasında en dikkat çekeni ise ABD. İlk otobüs ihracatını bu ülkeye 2008’de başlatan Temsa, 10 yıllık sürede 1.000’den fazla araç sattı. Otomotiv endüstrisinin başkenti olan ABD’ye özel 3 farklı araçla ismini yazdıran Temsa, bu kısa zamanda 4 büyük markadan biri haline geldi.

Bu ülkedeki lüks otobüste yüzde 10’luk pazar payına ulaşan Temsa, özellikle bilişimin devlerini barındıran Silikon Vadisi’nde dikkat çekti. Yüzlerce milyar dolarlık büyüklüğü olan ve ciroları gelişmekte olan ülkeleri geride bırakan Facebook, Netflix, Tesla, Google, Apple gibi devlerin çalışanlarını taşıyan Temsa, uzun zamandır da üretimi ABD’de yapmayı planlıyordu. Ancak son dönemde Temsa’nın başı ülkedeki yerel ortağı ile belada. Edindiğim bilgilere göre Temsa’nın Kuzey Amerika’daki münhasır satış servis ve yedek parça dağıtım bayisi olan CH Bus Sales adlı firmayla davalık olmuş durumda.
 
Kendi şirketini kurma planı
 
8 yıllık işbirliğinden istediği büyümeyi alamayan Temsa, ABD’li şirket ile iş ortaklığını sona erdirdi ve dağıtım haklarını sonlandırdı. Bunun üzerine ABD’li şirket CH Bus Sales, Temsa ile anlaşmasının sürdüğünü iddia ederek 13.9 milyon dolarlık dava açma kararı aldı. Delaware Federal Mahkemesi’ne başvuran ABD’li şirket iptal edilen anlaşmadan dolayı zarara uğradığını ifade etti.

Dava sürerken Sabancı’ya bağlı Temsa, yüzde 100 sahibi olduğu bir şirket kurma kararı aldı. Bu şirketin adı ise Temsa North America (TNA). Artık yola kendi şirketiyle devam etmeyi isteyen Temsa, edindiğim bilgiye göre de ABD’deki fabrikayı bu süreçten sonra kurmayı planlıyor. Zira en büyük anlaşmazlık ABD’li şirketin Temsa’yı gerektiği kadar hızlı karar almakta zorlaması.
 
2018’deki üretim hedefi ertelenecek
 
Bilindiği üzere Temsa’nın Adana’da fabrikası var. Tamamen Türk mühendisleri tarafından bugüne kadar Temsa, 30 bine yakın araç üretti. Geçen yılı 1 milyar liranın üzerinde bir ciroyla kapatan Temsa’nın ihracatı ise 172 milyon dolar. Bir yıldaki artış oranı ise yüzde 33.
Temsa, ABD’de uzun zamandır yer arayışında.

2018’de hedeflediği üretim büyük ihtimalle gelecek yıllara sarkacak.
 
***

Fenerbahçe, Doğuş’un ardından Arçelik’le mi görüşüyor?
 
9 Nisan’da gazeteniz DÜNYA’nın duyurduğu bir haber hem iş hem de spor camiasında oldukça ses getirmişti. Fenerbahçe seçimleri öncesinde kulağımıza gelen “Doğuş Grubu’nun sponsorluktan çekileceği” yönündeki iddiaları gündeme taşımıştık. “Doğuş, Fenerbahçe’den çekiliyor mu?” başlığıyla duyurduğumuz haberde iki tarafa da yakın kaynaklara ulaşarak iddialarımızı yazdık.

2 milyar dolarlık borcunu yapılandırmak için bankalarla masada  olan, sarı lacivertli takıma gönülden bağlılığıyla tanınan Doğuş’un patronu Ferit Şahenk’in 3 yıllık 45 milyon euro olan anlaşmadan çekileceğini, ancak eski başkan Aziz Yıldırım’ın isteği üzerine seçim sonrasına bıraktığını sizlerle paylaşmıştık.

2017-2018 sezonundan itibaren başlayan ve bir yıl sürmesi tahmin edilen 3 yıllık anlaşmada sona gelindiği, Doğuş’un yerine Arçelik'in isim sponsoru olacağı şu an kulislerde. İddianın sahibi ise Fenerbahçe’nin efsane isimlerinden Rıdvan Dilmen’e ait. Dilmen, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Fenerbahçe Doğuş isminin değişeceğini yerine Fenerbahçe Arçelik geleceğini ifade etti. Koç Holding’e ait Arçelik’in Fenerbahçe Başkanı Ali Koç aracılığı ile kulüple anlaşması muhtemel. Ancak sponsorluğu Arçelik mi alacak yoksa bağlı markası Beko mu?
 
Arçelik futbolda, Beko basketbolda
 
Bana Beko daha yakın geldi. Bilindiği üzere Arçelik, genelde futbol ile yakından ilgili. Arçelik, Türkiye Futbol Federasyonu Milli Takımlar Ana Sponsorluğu’nu üstlenmiş durumda. Beko dışında bağlı olduğu markası Grundig, 2014-2015 ve  2015-2016 sezonlarında Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı’nın isim sponsorluğunu üstlenmişti. Ancak Beko’da durum çok farklı.

Beko futbolda Beşiktaş, Barcelona ile çalışıyor. Ancak basketbolda daha da güçlü… Bilindiği üzere 2006 yılında Türkiye Basketbol Ligi ile bu spor dalını sahiplenmeye başlayan Beko, 8 yıl bu projede yer aldı.  Beko’nun basketboldaki sponsorluk çalışmaları ise şöyle: 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası (Eurobasket 2015), 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası, 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası, 2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası, Almanya’daki Beko Basketball Bundesliga, İtalya’daki Beko Lega Basket, LKL yani Litvanya Basketbol Ligi, 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası, 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası, 2009 FIBA Asya Basketbol Şampiyonası bunlardan bazıları…

Eski Başkan Aziz Yıldırım, Doğuş Grubu’nun sponsorluktan çekileceğini doğruladı. Şimdi asıl soru sarı-lacivertli kulüp hangi markayla yoluna devam edecek?

Futbol ile yakından ilgilenen Arçelik mi?

Basketbolun önemli markası Beko ile mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar