TL için zor bir döneme giriyoruz

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Son aylarda ABD’de zayıflayan ekonomik verilerle birlikte Trump yönetiminin oluşturduğu güvensizlik ve belirsizlik doların kan kaybetmesine neden oluyor. Bu dönemde Fed’in de şahin olarak nitelendirilebilecek söylemlerini askıya alması, doların başta Euro olmak üzere gelişmiş ülke para birimleri karşısında hızla erimesine neden oluyor. Trump öncesinde Fed tarafından yapılan açıklamalarla ana hatlarıyla 92-100 aralığında bulunan bir kanal içinde dalgalanmasına müsaade edilen dolar endeksi (DXY) Trump’ın seçilmesinin ardından 104’e kadar yükselmişti. Trump’ın başkanlık koltuğuna oturması ile birlikte söylemlerinin değişerek doların güçlü olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmeye başlaması, verilerdeki bozulma ve Trump yönetiminin devamına ilişkin endişelerin artması doların hızla değer kaybetmesine neden oldu. Son günlerde 92’nin altını gören dolar endeksi böylece son iki buçuk yılın kanal dibine gerilemiş oldu.

Bu kanalın alt bandının oluşturduğu desteklerin çalışıp çalışmaması kısa vadede ABD’deki siyasi durumun netleşmesine bağlı. Piyasalar şuan ABD’deki siyasetin işlerliğinin tamamen durma noktasına gelebileceğini fiyatlama eğiliminde. Yani olası en kötü senaryoya karşı pozisyon alma eğilimi söz konusu. Bu konudaki sıkıntıların aşılabileceğine yönelik bir ipucu ani yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Bu nedenle dolar endeksi son 2,5 yıllık kanalın alt bandını test ederken, burası kırılmadan doları daha fazla açığa satmanın riskli olacağını düşünüyoruz. 

TL tarafına dönecek olursak ağustos ayı enflasyonu ile yıllık enflasyonun yeniden çift haneye çıkması, Kuzey Irak’taki Irak'tan ayrılmayı öngören bağımsızlık referandumu, Almanya’da gerçekleşecek seçimler, Suriye’de yönelik artan operasyon söylemleri ve Fed’in bilanço küçültme ile ilgili alması beklenen aksiyonlar TL’nin değeri konusunda volatil bir ay yaşanma ihtimalini artırıyor. ABD’de siyasi belirsizliğin neden olduğu doların uluslararası piyasadaki değer kaybı süreci devam edecek olsa bile, saydığımız bu gelişmelerin döviz sepetinin (05 Euro+0,5 dolar) daha fazla aşağılara gitmesini engelleyebileceğini, eylül ayı ile birlikte gerek küresel piyasalardaki gerekse yurtiçindeki iyimserlik dalgalarının son bahaa aylarında bir miktar azalabileceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar