TL neden değer kazan(a)mıyor?

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Malumunuz gelişmekte olan piyasalara fon akımı son haftalarda hız kesmekle beraber son yıllarda oldukça güçlü seyretti. Bu kulvarda değerlendirilen  bize benzer ülkelerin para birimlerinin de iyi performans sergilediğini gördük. TL ise oldukça geride kalmış durumda. Dışarıda risk iştahı çok arttığında yerimizde sayarken, en ufak kötü haberde en çok satılan para birimleri arasında yer alıyoruz. Çoğu kişi şu soruyu soruyor, BIST 100 tarihi zirvede, TL neden bu kadar zayıf ya da daha basite indirgeyelim dolar neden düşmüyor?

Olağan şüphelileri sıralarsak başta kırılamayan enflasyon döngüsü ve giderek artma eğiliminde olan cari açık var. Çift hanelerde takılı kalan çekirdek enflasyon problem. Yılın sonuna doğru beklentiler yüzde 9-10 aralığında, yani oldukça sınırlı bir iyileşme tahmin ediliyor, ancak Brezilya-Rusya-G. Afrika-Hindistan gibi beraber fiyatlandığımız ülkeler göre bu oran oldukça yüksek. Enerji fiyatlarındaki artış ile beraber cari açık problemi kritik yüzde 5 eşiğini aşma eğiliminde, dışarıda likidite muslukları tam kısılmadan büyük problem değil ancak artan Fed kaygıları ile bu durum da potansiyel bir problem.

İkincisi hanehalkının giderek artan döviz tercihi. Geçmişte benzer dönemlerde yerleşiklerin kur yukarı giderken yaptıkları döviz satışları büyük ölçüde stabilizasyon sağlardı. Ancak son yıllarda bu durumun değiştiğini görüyoruz. TL değer kazanırken, artan DTH ters yönde hareketlerde pek fazla değişmiyor hatta daha da artıyor. Aradaki önemli faiz farkına rağmen yatırımcıların döviz tercihi orta uzun vadeli olarak beklentilerinin piyasaya göre kötü olduğunu gösteriyor.

Son olarak yabancı yatırımcının tercihleri ele alınabilir, hisse senetlerine kıyasla sabit getirili yatırımlar aynı hızda artmıyor. Bunda da büyük ölçüde Hazine’nin beklentilerden fazla borçlanma gerçekleştirmesi ve artan ABD tahvil faizlerinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Tüm faktörleri sıraladıktan sonra kararımız şu yönde, yıl sonu için kur beklentimiz 4.12. yani TL değer kaybedecek ancak dolar ya da farklı bir döviz tutmayı gerektirecek ölçüde reel bir değer kaybı beklemiyoruz. Dolayısıyla portföylerde ağırlık TL enstrümanlarda olmalı görüşümüzü yineliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Benim hâlâ umudum var 26 Nisan 2024
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024