TL varlıklarda artan volatiliteye dikkat

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Birbirinden tamamen bağımsız iki dava olmasına karşın, davaların ertelenme tarihleri ve iki ülke yöneticileri tarafından davalar ile ilgili verilen mesajlar, geçtiğimiz hafta İzmir’de görüşmelerine devam edilen rahip Brunson davası ile bugün ABD’de görüşülecek Hakan Atilla davasının önemini artırdı. Bu nedenle bugün karar duruşması olan Hakan Atilla davası ile ilgili gelişmeler piyasalarımız tarafından izlenmeye devam ediliyor. Piyasalarımızda oluşan hassasiyet bu dava ile ilgili gelişmelere her iki yönde de gereğinden fazla tepki verilmesine neden olabileceği için TL varlıklar için bugün ve yarın volatilitedeki artış riskine dikkat edilmeli.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile P5+1 (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında 2015'te imzalanan anlaşmadan ayrıldığını açıklamasının ardından diğer taraf ülkeler ve İran anlaşmanın arkasında durduklarını belirten açıklamalar yaptı. Trump’ın bu kararından çok kısa bir süre sonra başta İsrail ve Suriye sınırında ve Filistin’de olmak üzere Ortadoğu’da sular yeniden ısınmaya başladı. Artan tansiyonun petrol fiyatlarındaki yükselişe destek vermesi bizim gibi petrol ithalatçısı ülkeler için risk oluşturuyor. Bununla birlikte yakın coğrafyamızdaki bu stresin artması jeopolitik risk primini de artırıyor. Bu süreçte son günlerde gerek siyasi gerekse jeopolitik gelişmelerin etkisi nedeniyle artan CDS primlerini TL varlıklar için yakından izlemekte fayda var.

ABD’de faizlerin yükselişine bağlı olarak küresel ölçüde doların değerleniyor olmasının yanında, yurtiçinde yapılan açıklamaların ve spekülatif atakların da etkili olduğunu düşündüğümüz TL taraflı döviz işlemlerinde özellikle de kaldıraçlı olanlarda risklerin taşınabilecek sınırlar içinde tutulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Bir tarafta olası bu spekülatif ataklar diğer tarafta TCMB başta olmak üzere ekonomi aktörlerinden gelebilecek mesaj ve aksiyonlar ile olası bir baskılanma TL’nin taraf olduğu işlemlerde sağlıklı bir öngörü yapmayı zorlaştırıyor. Bu nedenle bu hafta için kısa vadeli teknik seviyelerin anlamını yitireceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar