TL varlıklarda güçlü görünüm korunuyor

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Türkiye'nin riskini en iyi ölçen finansal barometre olan 5 yıllık CDS kredi temerrüt primi 180 ile son 2.5 yılın en düşüğünde. Çarşamba günü beklenildiği gibi faizlerde yüzde 0,25 artırıma giden ve bilanço küçültülmesi noktasında piyasanın öngörülerine kıyasla daha şahin bir tutum izleyen Fed bile risk iştahında yaşanan artışta bir değişiklik yaratmadı.

Dünyanın üç büyük Merkez Bankası olan Fed, ECB ve BoJ her biri 5 trilyon dolara yaklaşan bilançolar ile global likiditeyi olabildiğince artırmış durumda. Reel sektöre kredi olarak yönelmesi amacıyla atılan bu adımların tam anlamıyla istenilen etkiyi yaratmadığını ve paranın dolaylı olarak gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini görüyoruz. Şimdi ekonomik olarak en sağlam durumda olan ve işsizlik oranı tarihi düşük seviyelere yakın seyreden ABD ekonomisinde artık bilançonun daralması gündeme gelirken, Fed mümkün olduğu kadar piyasaları önden konuya hazırlama eğiliminde.

Yakın zamanda yapılan açıklamalarda ECB ya BoJ tarafından bu yönde bir açıklama gelmesi oldukça düşük ihtimal olarak gözüküyor. Dolayısıyla getiri arayışı içinde olan büyük yatırım fonları yüksek nominal faiz ödeyen ve ekonomik büyüme anlamında gelişmiş ülke ortalamalarının üzerinde performans sergileyen ülkelere yönelmekte. Türkiye de ilk çeyrekte sergilediği yüzde 5 büyüme performansının yanında TCMB tarafından yüzde 12 düzeyine yakın bir noktada belirlenen ortalama fonlama faiziyle bu tanımlara fazlasıyla uyuyor. BIST 100 endeksi tarihte ilk defa 100 bin seviyesini test ederken, dolar kuru da 3,50 seviyesinin altına sarkarak Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyeleri gördü.

Hazine'nin son borçlanma ihalelerinde itfasının oldukça üzerinde borçlanmasıyla TL tahvil faizlerinde çift haneli seviyeler korunmakta. Ancak ülkemizin dışarıda ihraç ettiği eurobond faizlerinde düşük seyreden ABD tahvil faizlerine paralel anlamlı bir geri çekilme görüyoruz. Sonuç olarak global piyasalardaki risk iştahı ile TL varlıklara son aylarda devam eden ve referandum sonuçları ile artan yabancı yatırımcı ilgisi ile olumlu seyrin devam edeceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024