Turkcell, Ukrayna’yı yatırıma bağlayacak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Ukrayna ekonomisi zor bir dönemden geçse de büyümesini sürdürüyor. Bu noktada ise Türk şirketlerinin yatırımı kadar Türk yöneticilerinin varlığı ülkede önemli bir güce sahip. Ukrayna hükümetinin IMF Başdanışmanlığı görevine atadığı eski BDDK Başkanı Engin Akçakoca, şimdilerde battığını açıklayan ülkenin en büyük finans kuruluşu PrivatBank’ı hayata döndürmek için kolları sıvadı ve Danışma Kurulu Başkanlığı’na getirildi. 5.4 milyar euro ile ülkenin en büyük yabancı sermaye yatırımcısı olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Ukrayna Genel Müdürü de bir Türk: Şevki Acuner...

Ukrayna’nın doğusundaki gelişmeleri denetleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu’nun başında Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarlarından Ertuğrul Apakan bulunuyor.

Coca-Cola, Pfizer, Hilton, Colgate, P&G, GSK, Unilever, Gilette, Schneider, BASF, Henkel gibi küresel firmalar da Türkler tarafından yönetiliyor ya da bir dönem yönetildi. İşte bu bilgileri temmuz ayında Dünya Gazetesi’ndeki röportajımızda anlatan Uluslararası Türk-Ukrayna İş adamları Derneği Başkanı (TUİD) Burak Pehlivan, ülkede önemli bir gelişmenin daha yaşandığını haber veriyor telefonla arayarak. Ukrayna tarihinde ilk kez bir Türk yönetici Ulusal Yatırım Konseyi’ne atanmış.

Marubeni, Sumitomo ve GE’nin kaptanlarıyla birlikte

Turkcell’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça’dan bahsediyor Burak Pehlivan…

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun imza attığı kararnameyle açıklanan bu konseydeki diğer üyeler ise Japon devi Marubeni Corporation’da Yönetim Kurulu Başkanı Teruo Asada, Sumitomo Corp. Başkanı ve CEO’su Kuniharu Nakamura ve ABD’li General Electric’in CFO’su Jamie Miller…

Burak Pehlivan, Turkcell’e bağlı Lifecell’in ülkedeki en önemli Türk yatırımcılardan biri olduğunu hatırlatarak, “2 milyar dolara yaklaşan yatırımıyla Lifecell, Ukrayna’daki en büyük yabancı yatırımcıların başında geliyor. Bu yatırımın yaklaşık 700 milyon dolarlık bölümü 2014 sonraısnda oldu. Son 4 yılı değerlendirdiğimizde Lifecell, ülkede muhtemelen en çok yatırım yapan yabancı sermayeli şirket. Ve bu yatırım Türkiye’yi ülkedeki en büyük 3 yabancı sermaye yatırımcısından biri haline getirdi” diyor.

Türkiye ve Rusya helikopterde anlaştı

Ankara-Moskova arasında askeri işbirliği ABD ve Avrupa’yı tedirgin etmeye devam ediyor. NATO üyesi Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400 almasıyla başlayan bu sürecin başka alanlarda da devam etme ihtimali ise tedirginliği daha da artırıyor. İşte bunlardan biri Rusya Devlet Savunma şirketi ROSTEC’E bağlı Vertolety Rossii yani Russian Helicopters’ten alınan araçlar.

Türkiye’nin siparişini verdiği S-400’ü üreten şirket. Sahibi olduğu Vertolety Rossii, Kamov ve Mil adlı iki önemli helikopterlerin üreticisi.

Portföyünde sadece askeri amaçlı değil, sivil helikopterler de bulunuyor.

İlk kez DÜNYA yazdı

Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Ka-32 tipi yangın helikopteri. İşte bununa ilgili ilk haberi hatırlayacağınız üzere 29 Ocak’ta ilk kez DÜNYA Gazetesi duyurmuştu.

Haberimizin ardından 10 gün sonra Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) ve Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, Ka-32 helikopterlerinin önümüzdeki bahar aylarında Türkiye’ye sevkiyatını öngören anlaşmayı imzaladığı belirtildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar