Türkler, gelecek yıl Mısır’da endüstri bölgesi kuracak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye ile Mısır arasında yaşanan siyasi gerilimin sonuçları ekonomiye pek yansımıyor. Hem iki ülke arasındaki ticaret hem de son gelişen bir haber bunun en güzel örnekleri. Önce sizinle iki ülke arasındaki gerilimin kısa bir geçmişini vermek istiyorum. Bilindiği üzere Mısır siyasetinin önemli oyuncusu Müslüman Kardeşler, 2013 yılında büyük bir yara aldı.

Genel Kurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi, temmuz ayında yönetime el koydu. Ardından çıkan olayların sürdüğü 18 aylık süreçte en az 2 bin 600 kişi hayatını kaybetti. Bu zaman diliminde Türkiye Hükümeti; Mursi’nin yanında yer aldı. İşte bu gelişmeden sonra iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler yeni bir boyut kazandı ve Ankara-Kahire arasında tamiri zor bir süreç başladı.

1 milyon metrekare arazi istediler

Sıra geldi ekonomik ilişkilere... İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2000 yılından bu yana hızla arttı. O dönem 516 milyon dolar olan karşılıklı ticaret 2012 yılında 5 milyar dolarla en üst noktaya geldi. 2013’teki darbe sürecinde iki ülke arasında siyasetin ekonomiye nasıl yansıyacağı merak konusuydu. Düşüş oldu ancak beklenilenin oldukça altında.

Geçen yıl ise Mısır-Türkiye arasındaki ticaret 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 2.4 milyar dolarını Türkiye’den yapılan ihracat karşılarken, ithalat ise 2 milyar dolarını üstlendi. Kısacası Türkiye 400 milyon dolara yakın bir fazla verdi.

Gelelim bu bilgiler ve rakamlar ışığında son yapılan açıklamaya. Geçtiğimiz hafta Mısır basınında yer alan bu gelişmeye göre Türk yatırımcılar şimdi ülkede önemli bir projeye imza atıyor. Türkiye-Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) Başkanı Atilla Ataseven’in duyurduğu haber iki ülke arasında buzların eriyebileceğini de gösteriyor. Ataseven, Kahire Hükümeti’ne yaptığı başvuruda ülkede 'Uluslararası Sanayi Bölgesi' kurmak istiyor. Projeyi Mısır Sanayi Geliştirme Kurumu’na (Egyptian Industrial Development Authority) götüren Ataseven, “Kendilerinden 1 milyon metrekarelik yer istedik” diyor. Ataseven’in projesi Mısır Hükümeti ve resmi kurumlarından onay almış. Planlanan ise 2019’da bu çalışmayı başlatmak.

4 ayda 300 milyon dolarlık artış var

TÜMİAD, 2003 yılında 22 işadamı ve yönetici tarafından kurulmuş bir organizasyon. Şu anda 99’u Türk olmak üzere toplam 733 üyesi var.

Gelelim iki ülke arasındaki siyasetin son iki yıldaki değişimine. TÜİK’in verilerine göre 2018 Ocak-Nisan döneminde iki ülke arasındaki ticaret 1.7 milyar doların üzerinde. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 1.4 milyar doların altındaydı. Sadece 4 aylık verileri karşılaştırdığımızda 300 milyon doların üzerinde bir artış söz konusu.

Yakın zamanda ekonomideki gelişmeler, siyasetteki rotayı işte bu nedenlerle değiştirebilir.

Trump’ın dostu 8 yıl sonra Türkiye’ye döndü

Türkiye’de 6 şirkette yatırımı bulunan Dubaili Abraaj Gruop’un 4 bölgesindeki fonlarını ABD’li Colony Capital satın aldı. Abraaj'ın sattığı 6 şirket arasında Biletall, Netlog, Fibabanka, Hepsiburada, Yörsan ve Republika var ancak alan ABD’li şirket hakkında bilgi basında pek yer almadı.

Oysa Colony, Türkiye’yi yakından tanıyan bir fon. 1991’de şu andaki Yönetim Kurulu Başkanı Thomas J. Barrack Jr. tarafından kurulan fonun dünya çapında 17 ofisi bulunuyor. 2007’de Türkiye’ye ilk adımını eğlence ve spor ile atan Colony, Cinebonus Sinemaları ve MAC Spor Salonları'nın yüzde 55’ini satın aldı. 2010’da bu iki şirketteki hisselerini satarak Türkiye’den çıkan ABD’li fon bir anlamda dönüşünü Abraaj’ın ile yapmış oldu. Türkiye’ye sık sık gelen Barrack. spor, eğlence ama en çok siyasetin tanıdığı bir isim.

Dedesi, Osmanlı sınırları içindeki Lübnan’da doğan- Barrack, iş hayatına eski ABD Başkanı Richard Nixon’ın kişisel avukatlık bürosunda başladı. Görev gereği 1972’de Suudi Arabistan’a gönderilen Barrack, kraliyet ailesinin prens üyeleriyle yaptığı dostluklarla kariyer yaptı. 1987’de ünlü işadamı Donald Trump ile tanışan Barrack, ona bir gayrimenkul satışı gerçekleştirdi. 1988’de Trump Plaza Hotel’in satışında görev alan Barrack, 2016’da yapılan ABD’deki başkanlık seçimlerinde yakın dostu olduğu Trump’ın kampanyasına milyonlarca dolarlık bağış yaptı.

Trump’ın yakın dostu Barrack’ın 8 yıl sonra Türkiye'ye dönüşü ilginç gelişmelere gebe...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar