Umudun ve barışın ana şehri: Kilis

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Kilis’te neler oluyor bitiyor merak ettik ve il yetkililerini ziyaret etmek için koyulduk yola. Biz moralsiz ve karamsar sohbetler gerçekleştirmeyi düşünürken çok keyifl i, umutlu, gülen yüzlerle karşılaştık. Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Kara’yı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş’i ve Kilis Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Ali Eryılmaz’ı dinledik.

2016 yılı ülkemiz açısından çoğu anlamda kötü geçti ama Kilis için daha kötü geçti desek yanlış olmaz. Sınır kenti olmasından dolayı Suriye’deki çatışmalardan en fazla etkilenen illerin başında yer aldı Kilis. Geçen yıl 100’ün üzerinde mermi ve roketin düştüğü kentte 25 kişi hayatını kaybetti. Ekim ayında başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı’ndan sonra kent halkı rahat bir nefes alabildi. Artık kente roket ve mermi düşmüyor.

Kilis’te her şeyin yolunda olduğunu anlatıyor il yöneticileri bize. Hedefl eri olan Kilis’in gelecekte çok daha ön plana çıkacağından bahsediyorlar. Kilis nüfusundan fazla Suriyeli mülteciye yaklaşık 6 yıldır ev sahipliği yapıyor. Kilis’in nüfusu 93 bin 266 kişi. Kilis’te yaşayan Suriyeli sayısı ise 129 bin 162 kişi. Böyle bir durum dünya tarihinde görülmemiştir sanırım. Bu yönüyle Kilis dünyanın dikkatini çekiyor ve çok sayıda ülkeden ünlü isimleri ağırlıyor. Birlikte kavgasız, gürültüsüz yaşanabileceğini gösteren bu durumdan rahatsızlık duymayan illerin başındadır Kilis.

Başkan Kara, Öndeş ve Eryılmaz 2016 yılının Kilis için kâbus yılı olduğunu ancak devletin kendilerinin taleplerine hep olumlu cevap verdiğini ve yanlarında hissettiklerini söylüyorlar. Yılın son günlerinde Kilis’e gelen Başbakan Binali Yıldırım, Kilis’in kalkınmada 6. bölge olacağını müjdeledi. Bu müjdeden sonra Gaziantepli yatırımcı başta olmak üzere mevcut OSB’de yer almak için yüzlerce başvuru alınmış. Diğer taraftan “Nefes kredisi”nden faydalanabilecek kritere sahip Kilisli esnaf sayısı az olunca KOSGEB’e kayıtlı olma şartı ile isteyen her esnafa 40 bin TL kredi imkânı sunuldu. Türkiye’nin en büyük OSB'si olma iddiasıyla temelleri atılan Gaziantep-Kilis arasında kurulacak Polateli Tekstil OSB için bakanlık onayının çıkması da Kilislileri sevindirdi. Başkanların tek üzüntüsü ise son 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri programına Kilis’in dâhil edilmemesi.

Kilis gelecekten umutlu, bölgesine yatırımcı çekme peşinde. İl yetkilileri kentlerini geleceğe hazırlamanın telaşında. “Yarın Suriye’deki savaş bittiğinde Kilis’in önemi daha iyi anlaşılacak” diyorlar. Haksız da değiller. Kentin sanayi altyapısı güçlenirken turizm altyapısı üzerine de projeler yürütülüyor. Tarihi binalar restore ediliyor, Kilis’in simgesi zeytin ve zeytinyağının, kara üzümün tanıtımına yönelik çalışmalar yapılırken, Kilis ve Suriye mutfağının zenginliğini birarada sergileyecek işler yürütüyor.

Yani ‘Umudun ve barışın ana şehri; Kilis’e dair söyleyecek güzel şeyler var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024