Vatandaş 500 milyon dolar sattı, kur 5.75 liraya geriledi

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

ABD’li Rahip Andrew Brunson’ın cuma günü yapılan mahkemede serbest bırakılması ile TL varlıklardaki iyimserlik devam ediyor. Geçtiğimiz hafta mahkemeye yönelik beklentilerle 6 liranın altına inen dolar/TL, Brunson’ın serbest kalması ile dün son iki ayın en düşük seviyesine 5.75’li seviyelere kadar geriledi. Piyasadaki iyimserliğe haftasonu ABD Başkanı Trump’ın Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere yönelik pozitif yönde yaptığı açıklamalar da eklendi. Ayrıca dün sabah yurtdışı piyasalarda doların değer kaybetmesinin de etkisiyle TL, yüzde 2’nin üzerinde bir primle tüm gelişmekte olan para birimleri karşısında en çok değer kazanan para birimi oldu. Analistlere göre, gün içinde yerli tarafın satış, kurumsal tarafın alış tarafında olduğu piyasada nette 500 milyon dolarlık bir satış yapıldı. TL varlıklarındaki pozitif fiyatlama ile birlikte yükseliş seliş eğilimini sürdüren endeks ise bankacılık hisseleriyle yüzde 2’nin üzerinde yükseldi. Faizler ise yüzde 18.27’ye düştü.

Son 2 ayın en düşük seviyesi

Önceki haftayı 6.10 seviyesinin üzerinde tamamlayan dolar/TL geçen hafta boyunca Brunson’ın serbest bırakılabileceği ve bu sürecin ABD-Türkiye ilişkilerini olumlu etkileyeceğine yönelik beklentilerle aşağı yönlü bir seyir izledi. Güne 5.87 seviyelerinden başlayan ve öğle saatlerinde 5.80’nin altına gerileyen dolar/TL, daha sonra son iki ayın en düşük seviyesi 5.75’li seviyelere kadar geriledi. Euro ise 6.70’in altına kadar düştü.

Tahvil-bono piyasasında da faizlerde gevşeme eğilimi devam etti. Cuma günü yüzde 19.06 seviyesinden kapanan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 18.27’ye kadar geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise spot kapanışta yüzde 18.55 seviyesine geriledi.

Bankalarda ralli

TL’de yaşanan bu iyimserlikten destek alan BIST-100’de yükseliş ise yüzde 2’yi aştı. En yüksek 99037 puanı gördü. Bankacılık endeksi gün içerisinde yüzde 5’i aşan prim yaptı. Analistlere göre, bankacılık sektöründe yaşanan ralli hareketi yabancıların Türkiye’ye ilgisinin bir nebze devam ettiğini gösteriyor.

Vatandaş sorgulama devresine girdi

Analistlere göre, düşüşte trade amaçlı işlem yapanlar ve yerli yatırımcıların dolar bozdurması etkili. “Kurumsal tarafın ilgisi sürüyor” diyen analistlere göre, vatandaş tarafında “doların yükseleceğine inanç bozuluyor” demek için de erken. Analistler, "Bu yönde bir algı olsaydı dün TL’deki değer kazancı daha fazla olurdu. Fakat, yeni bir döneme de girdik. Cuma günü ve dün yaşanan düşüşte hala alım yapan veya satmayan yerli tarafın olması; vatandaşın ‘sorgulama devresine’ girdiğinin önemli bir göstergesi. Bu da olumlu bir gelişme" dedi.

İyimserliğin devamı ABD ile ilişkilere bağlı

“Piyasada şuanda beklenti ‘kısa vadede düşüş’ yönünde diyen” analistlere göre, bu iyimserliği devamı ABD ile ilişkilere bağlı. Halkbank’a ceza gelecek mi? İran yatırımlarında Türkiye’ye bir muafiyet tanınacak mı? “Bu konularda yaşanacak olumlu gelişmelerle piyasalardaki iyimserlik devam edebilir” diyen uzmanlar, “İlk etapta 5.70 ardından gelebilecek olumlu haberlerle 5.50 seviyeleri hızla görülebilir” diyorlar. Önümüzdeki hafta Merkez Bankası PPK toplantısı ve ekim ayı enflasyon verisi önemli olacak. Piyasada PPK’dan faiz artırımı beklenmiyor.

En fazla değer kazanan para birimi

Türk lirası, yüzde 2 ile dolar karşısında en fazla yükselen gelişmekte olan ülke para birimi oldu. TL’yi yüzde 1,16 ile Brezilye Reali, yüzde 0,75 ile Güney Afrika randı takip etti. Yılbaşından itibaren ise gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi Arjantin Pezo’su olurken, TL yüzde 34,43 ile en fazla değer kaybeden ikinci para birimi konumunda.

Trump: Yaptırımlarla ilgili bir anlaşma yapmadık

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’li Rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması karşılığında Türkiye’ye yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılması için Türkiye ile bir anlaşma yapmadığını tekrarladı. Trump Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Türkiye ile hiçbir anlaşma yapmadık. Bugün Türkiye’ye ilişkin iki gün önce düşündüğümden çok daha farklı düşünüyorum. Türkiye’ye yönelik çok iyi düşüncelerim var-iki gün önce yoktu” dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar