Venezuela’nın umudu Petro, Petro’nun umudu ise Türkiye

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Şimdilerde küresel ekonominin en fazla ilgi çeken konusu kripto paralar. Bitcoin ile tüm dünyanın ilgisini çeken bu ‘sınırsız’ paraların hızla inip hızla tırmanan fiyatları kadar çeşitliliği de gündem konusu. Bazı ülkeler yasak üzerine yasak koyarken bazıları da geleceği bu tür paraların şekillendireceğini düşünüyor. Venezuela gibi ülkeler de kendi paralarını oluşturarak yeni düzene ayak uydurmak istiyor.

Venezuela’nın yarattığı yerel Bitcoin’in adı Petro. Bu ismi de ülkenin en önemli gelir kaynağı petrolden alıyor. Uzun süredir ekonomik kriz ve 4 haneli enflasyonla mücadele eden Venezuela, bu duruma düşmesini ABD’nin ambargosuna bağlıyor. İşte bu yaptırımlardan etkilenmemek için de daha doğrusu etkiyi minimum düzeyde tutmak için de Petro’yu geliştirdi. İlk kez aralık ayında Devlet Başkanı Nicolas Maduro açıkladı bu parayı. Petro’dan ilk etapta 100 milyon adet basılacak ve birim fiyatı 59,07 dolar olacak.

Katar da ilgileniyor 

Salı günü Petro için süreç başlıyor. Bununla ilgili açıklama başkent Caracas’ta yapıldı. Venezuela Üniversite Eğitimi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Hugbel Roa, Petro’ya Türkiye ve Katar’dan yatırım alacaklarını ifade etti. Roa’nın açıklamasında ABD ve Avrupa’dan da bazı yatırımcıların ilgilendiği yer alıyor. Yatırım için randevuların alındığı konuşuluyor. İlk etapta Petro’nun yüzde 60 indirimli fiyattan satışı gerçekleştirilecek. Satışa çıkacak miktarın ise yüzde 38.4 seviyesinde olacağı ifade ediliyor.  

Venezuela ve ekonomisi uzun zamandır ABD’nin kıskacında eriyor. Tıbbi ihtiyaçların arttığı, gıdanın bir sorun haline geldiği ülke dünyanın en büyük enerji üreticilerinden.

Piyasanın tamamı baz alınırsa ülkenin yeni şifreli parasının piyasa değeri 5 milyar 900 milyon dolar gibi bir rakam olacak. Petro’nun borsaya giriş yapıp yapmayacağı ya da hangi borsalarda işlem göreceği henüz net değil.

120 milyar dolar dış borç 

Ülkesinin 120 milyar doları aşan dış borcunu yeniden yapılandırmak isteyen Venezuela Devlet Başkanı Maduro, "Bu, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınması için yeni uluslararası finansman modellerine ilerlememizi sağlayacak. 21. yüzyıl geldi!" ifadesini kullanıyor.

Son günlerde Türkiye ile yakın ilişki içinde olan Venezuela’nın umudu Petro…  Petro’nun ise Türkiye…

'Soyağacı bilgileriyle soyulabilirsiniz'

E-Devlet’in son hizmeti olan ve son günlerin popüler paylaşımı haline gelen 'alt-üst soy raporu'nu şu ana kadar 8 milyondan fazla kişi sorguladı. Yani her 10 kişiden biri yoğunluk nedeniyle hizmetin ara ara kesildiği bu uygulamayı kullandı. Birçoğu da ulaştığı bu verileri ekran görüntüsü halinde sosyal medyada paylaştı. Ancak anne kızlık soyadı, nüfus bilgileri, doğum tarihi ve yeri gibi bilgilerin sosyal medyada paylaşımı ileride büyük bir sorun haline gelebilir.

Geçtiğimiz hafta iş dünyasına yönelik çalışmalarıyla bilinen Avukat Batuhan Demircan ile sohbetimiz bu konuya geldi. Bu bilgilerin bilgisayar korsanlarının işine yaradığını ve çeşitli mağduriyetlere neden olabileceğini anlatan Demircan, alt-üst soy raporuna bakmanın masum bir konu olduğunu, insanların atalarını merak ettiğini dile getiriyor.

Sahte kimlik dahi çıkabilir

Demircan’ın verdiği bilgilere göre bilgisayar korsanları bir bankayı aradığında sizin adres, kimlik veya anne kızlık soyadını bir şekilde bilebilir. Bunları bildikten sonra belirli hizmetleri kendisine göre değiştirebilir. Soyağacı hizmeti faydalı ama bu bilgilerin sosyal medyada paylaşılıyor olması çok riskli. Çünkü bilgisayar korsanları, soyağacından elde ettikleri bilgileri dolandırıcılık için anahtar olarak kullanıyor. Örneğin, bir bankayı aradığınızda annenizin kızlık soyadı sorulur. Siz sosyal medyada, soy raporunu açık şekilde paylaştığınızda bu bilgileri de sunmuş olursunuz. Hatta Demircan, bu bilgilerle sahte kimlik dahi oluşturulabileceğini de dile getiriyor ve ekliyor: "Son zamanların modası haline gelen e-devlet vasıtasıyla soyağacı sorgulamasının sosyal medya araçlarında paylaşılması her ne kadar eğlenceli gibi görünse de kişisel veri güvenlikleri için tehlike oluşturuyor. İnsanların mahrem bilgilerinin dolandırıcılar tarafından kullanılmasıyla kişiler hiç beklemedikleri, ummadıkları zararlara uğrayabilirler. Çok basit bir amaçla paylaşmış olduğumuz bu tarz bilgiler karşımıza maddi ve manevi zarar olarak çıkabilir. Güvenliğiniz için soyağacı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. Soy ağacı bilgileriyle soyulabilirsiniz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar