VİOP'ta kesintisiz işleme geçilecek

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Borsa İstanbul, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nı (VİOP) canlandırmak için harekete geçti. Yaz saati uygulaması nedeniyle geçen sene uluslararası borsalarla aradaki farkı kapatmak için Pay Piyasası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem saatlerini değiştiren Borsa İstanbul, şimdi vadeli tarafta kesintisiz işlem yapılmasının önünü açacak. VİOP'ta işlem saatlerinin nasıl düzenleneceği noktasında son karar ise Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin üyelerine yapacağı anket ile verilecek. Piyasa sadece saat 23:30 ile 04:00 arasındaki sürede kapalı olacak. Aracı kurumlar, bu saat dilimi dışındaki kesintisiz işlem yapılmasını oylayacak.

DÜNYA'ya bilgi veren sektörün önde gelen isimleri, VİOP'un foreks piyasasında kaldıraç oranının düşürülmesi ve yurt dışına giden yatırımcı için önemli bir platform olduğuna işaret etti. Kaynaklar, "Foreks piyasasında şuanda 1/10 kaldıraç uygulanıyor. VİOP'ta ise kontratına bağlı olarak 1/20'ye kadar varan oranlar var. Bu piyasada kesintisiz işlem yapılırsa foreks piyasasındaki yatırımcılar buraya gelebilirler. Mesela şuanda ABD ile çalışma saatlerimiz farklı. Herhangi bir gelişmede bizim fiyatlama yapmak için sabah seansın açılmasını bekliyoruz. Bu nedenle VİOP'ta işlem hacmi düşük kalıyor. Şimdi hacim artacaktır" diye konuştu. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın günlük işlem hacmi şuanda 4 milyar lira düzeyinde.  

Aç-kapa metodu üzerinde duruldu

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın (VİOP) geliştirilmesi ve işlem saatleri ile ilgili bir çalışma yapan Borsa İstanbul yetkilileri, ilk etapta aç-kapa metodu üzerinde durarak parçalı bir işlem saati oluşturulması üzerinde durdu. VİOP'ta şuanda 09:30 başlayan işlem saati, pay vadeli ve opsiyon sözleşmelerinde 18:10'da, diğer sözleşmelerde ise 18:15'te sona eriyor.  Borsa İstanbul, VİOP'ta normal seans bitiminde 19:30-23:30 arasında ek bir seans konulacağı; 24:00-04:00 arasında ara verileceği; 04:00-08:30 saatleri arasında sabah seansı yapılacağı ve 08:30-09:30 saatleri arasında ara verilerek 09:30'dan sonra ise normal seansın yeniden başlatılacağı bir yapının endeks, döviz ve kıymetli madenler için tasarladı. Fakat aracı kurum yetkilileri bu parçalı seans saati uygulamasının pozisyon alınmasında sıkıntılar yaratacağını ve kesintisiz seaas uygulamasına geçilmesinin daha faydalı olacağını belirttiler.

Gelir de maliyet de artacak anketi

Edinilen bilgiye göre, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği üyeleri Borsa İstanbul'a gün içerisinde sadece 23:30-04:00 arasındaki ara dışında kesintisizlik sağlanmasını talep etti. Borsa İstanbul'un ise, bu uygulamaya teknik olarak geçilebileceğini belirterek, bunun da beraberinde ilave yükler getirebileceğini belirttiler. Çünkü aracı kurumlar kesintisiz işlem yapılabilmesi için gece saatlerinde yatırım uzmanı, bilgi işlem, muhasebe, operasyon gibi departmanlarda ilave istihdam sağlamak zorunda kalacaklar. İşlem saatlerinin uzatılması bir yandan gelirlerini artırırken, bir yandan da maliyetlerini artıracak. Bu nedenle Borsa İstanbul, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'ne üyelerine anket yapmasını talep etti. Sektör yetkilileri, "Bu anketin  sonuçlanması, karar alınması ve Nasdaq'ın ona göre yazılım yapması 6 ayı bulacaktır" dediler.

Esnek sözleşmeler devreye alınacak

Öte yandan, Borsa İstanbul'un ayrıca esnek sözleşmelerin devreye alınmasını planlandığı, yayılma sözleşmelerinin tasarlandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, vade sonunda kullanılan uzlaşma  fiyatlarının ve sözleşme vadelerinin dünya uygulamaları ile paralel olması konusunda da Borsa İstanbul'un çalıştığı öğrenildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar