Volatilite henüz son bulmadı

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Önceki hafta 13 civarında bulunan 500 günlük ortalamasının üzerine çıkmasıyla dikkat çeken VIX, geçtiğimiz hafta 50’ye kadar yükselerek 2008 sonrası gördüğü en yüksek seviyelerden birine ulaştı. Son günlerde 30’un altına gerilemiş olsa da VIX hala suların durulmadığını işaret etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD endekslerindeki dalgalanmaların ardından bir süre piyasadaki korku devam edebilir. Kısa vadede VIX’in 20’nin üzerindeki değerlerinin temkinli olmaya devam edilmesi yönünde işaret üretmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda VIX’te bu tür sert hareketlerin çok fazla kalıcı olmadığını görmüştük.

Ancak Fed başkanının değişimi ve sıkılaşma sürecine yönelik beklentiler nedeniyle gelecek ay Powell’in ilk kez başkan olarak katılacağı Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından gerçekleşecek basın toplantısındaki performansı görülene kadar buradaki volatilite normal zamanların üzerinde seyredebilir. Bugün açıklanacak ABD enflasyon rakamları da bu süreçte volatiliteyi artırabilecek önemli başlıklardan. 

Yurt içinde ana belirleyici yurt dışındaki trend olsa da henüz son günlerdeki hareketlerin klasik bir düzeltme hareketi dışına çıkarak bir düşüş trendi başlattığını söylemek zor. Bununla birlikte Türkiye özelinde Suriye’de devam eden operasyonlar ve bu sürecin getirdiği uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Bu süreçte ABD ile gerilen ilişkiler önemli başlıklar arasında. Tüm bu etkenler arsında BIST 100’de kısa vadede yukarı da 117.000’in geçilebilmesi için ciddi bir yurt dışı desteğine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Aşağıda ise 114.000 izleyeceğimiz ilk önemli destek iken bu seviyenin altında 112.500 ve devamında 109.000 son günlerdeki yükselişe karşın 117.000 altında kalındığı sürece ihtimaller dahilinde tutulması gereken seviyeler. Bu bölgeye kadar olacak geri çekilmeleri bir düzeltme hareketi olarak değerlendirmek mümkün. Bu nedenle bu tür bir geri çekilmenin ardından dip oluşumunun teyidi ile birlikte bu bölgeyi alım fırsatı olarak değerlendirmek faydalı olabilir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar