Yeni başkandan 50 baz puanlık indirim bekleniyor

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında piyasalarda dikkatler 20 Nisan’da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Piyasalar sadeleştirme sürecinin devam edeceğini ve üst bantta 50 baz puanlık indirime gidileceğini öngörüyor.

Bankacılık ve katılım bankacılığı deneyimleri sonrasında Haziran 2012’den beri TCMB’de olan Başkan Yardımcısı olan Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası başkanlığına atanması piyasalarda, olumlu karşılandı. Kurum içinden bir isimle devam edilecek olması ile para politikasında çok sert bir dönüşüm olmayacağı düşüncesi, yeni başkanın mevcut dinamiklerin uzağında olmayacağı ve de belirsizliğin ortadan kalkacağı algısı nedeniyle piyasalar yeni isme çok çabuk ısındı. Piyasaların ilk etapta açtığı bu kredinin devamlılığı bundan sonra atılacak politika adımlarında belli olacak. Bu anlamda ilk test 20 Nisan’da yapılacak Para Kurulu toplantısı olacak. Kurulda alınacak karar yeni başkanın para politikası ile ilgili tutumu konusunda ipucu verecek.

50 baz puanlık indirim

Piyasalar 20 Nisan’da yapılacak PPK toplantısında Merkez Bankası’nın sadeleştirme sürecine devam ederek, üst bantta 50 baz puanlık bir indirim bekliyorlar. HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, twitter hesabında “Üst bantta 50 baz puan, alt bantta 25 baz puan indirimi sürpriz saymam” derken Garanti Yatırım Başekonomist Gizem Öztok Altınsaç ise 20 Nisan’da 50 baz puan indirim beklediğini söyledi. Öte yandan geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Yiğit Bulut da yaptığı konuşmada, ideal olanın Merkez Bankasının 25-50 baz puanlık indirim yapmasıdır şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Martta sadeleşme başladı

Merkez Bankası (TCMB) mart ayında yaptığı PPK toplantısında, faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirerek yüzde 10.5’e indirmişti. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5’te bırakmıştı. TCMB faiz koridorun alt bandını yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25’te tutmuştu.

Faizi merkeze almaktan kurtulalım

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, faizi merkeze almaktan kurtulup, reel ekonominin düşünülmesi gerektiğini belirterek, “Faizi sıfıra doğru yönlendirelim. Paranın piyasalarda olmasına özen gösterelim ve toplumdaki tüm bireylerin harcamalar konusunda daha etkili hale gelmesini sağlayalım” ifadelerini kullandı. Başkanın değişmesiyle çok önemli değişiklikler beklemenin gerçekçi olmadığını vurgulayan Koca, sistemin işleyeceğini ve kararların yine aynı şekilde kurumsal süreçlerde oluşacağını düşündüklerini dile getirdi. Koca, bu değişim dolayısıyla TCMB’den beklentilerini gündeme getirmek zorunda olduklarına işaret ederek, “Umarız ki yeni başkan yeni bir anlayış ve yeni bir bakış açısı getirmek ve görevini yeni bir perspektifl e yapmayı düşünebilir. Bu açıdan bizim beklentilerimizin de göz önünde bulundurmasını bekleriz” dedi.

 

Merkez Bankası Başkanlığı zor iş

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına Murat Çetinkaya’nın atanmasını içeren kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzalanmasına ilişkin, “Piyasaların olumlu karşıladığı gibi ben de şahsen çok olumlu olduğunu ifade ediyorum. Kendisine başarılar diliyorum” dedi. Elitaş, “Bankacılık sektöründe uzman bir arkadaşımız. Özgeçmişine baktığımızda yetenekli bir değer. Zaten Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı yapmış süreçte de. Kamuoyunun, piyasaların olumlu karşıladığını görüyoruz. Bu da bizim için önemli. Başarılar diliyoruz. Merkez Bankası Başkanlığı zor bir iş. Alacağınız her türlü karar, söyleyeceğiniz her söz ekonomiyi olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Bugüne kadar Merkez Bankası başkanları hep hassas davranmışlardır. Çetinkaya’nın da aldığı bu kültür çerçevesinde aynı davranış şeklini sergileyeceğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu. Sanayicilerin şikayet ettikleri TCMB’nin faiz politikasında Çetinkaya döneminde bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki soru üzerine de Elitaş, “Merkez Bankası Başkanı daha görevine başlamadı, 19’unda başlayacak göreve. Başladıktan sonra o performansını en iyi şekilde değerlendirecektir” dedi.

Banu Kıvcı Tokalı Halk Yatırım Başekonomist:

Kararlar testin başarısını gösterecek

Merkez Bankası’nın yeni başkanının kurum içinden ve fi nansal sektör tarafından tanınan biri olmasının ilk aşamada güvenilirlik endişelerine karşı rahatlatıcı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, gerek küresel gerekse de içeride enfl asyon gelişimine karşı alınacak para politikası kararlarının yerindeliği kredibilite testinin asıl başarısını gösterecektir. İçeride enfl asyon görünümünde son aylarda olumlu bir gelişim söz konusu. Bu anlamda, geçen ay koridorun üst bandında indirimle başlayan normalleşme sürecinin devam etmesi beklenebilir. Ancak, küresel büyüme belirsizlikleri ile FED politikasındaki güvercin duruşun gelişen ülkeler üzerinde yarattığı rahatlamanın kalıcılığıyla ilgili endişelerin içeride faiz indirimlerinin kısa vadede devamıyla ilgili en önemli risk unsurunu oluşturduğunu düşünüyoruz.

Gülay Elif Girgin Şeker Yatırım Başekonomist

İsimlere ilişkin maraton devam edecek

Erdem Başçı’nın görev süresi bitmeden yeni başkanın açıklanması ve hiçbir spekülasyona mahal verilmeden bu belirsizliğin giderilmesi piyasa tarafında olumlu karşılandı. Murat Çetinkaya’nın 2012 yılından bu yana Kurul’da yer alıyor olması ve genel yaklaşımları biliyor olması da pozitif. Burada önemli bir nokta var ki; sonuçta MB Başkanının 7 kişilik PPK içerisinde 1 tane oy hakkı var, tabii ki çok önemli bir görev bu yadsınamaz fakat 7 kişilik kurulda Başkan sonrasında Kasım ayına kadar 4 üyenin daha görev süresi doluyor. Diğer üyeliklere gelecek isimler de çok önemli. 5 yıllık para politikasını belirleyecek isimlere ilişkin maraton Kasım ayına kadar devam edecek. 20 Nisan toplantısında da global rüzgarların hafi f yumuşamasına bağlı olarak faiz indirim sürecinin kademeli ve temkinli şekilde devam edeceğini düşünüyorum.

Bora Tamer Yılmaz Ziraat Yatırım Ekonomist

Sadeleşme süreci devam edecek

20 Nisan toplantısında içinde bulunduğumuz sadeleşme sürecinin devam etmesini beklemekteyiz. FED’in Aralık ayında faiz artırımının ardından daha az esnekliğe ihtiyaç duyulan bir sürece girdiğimize yönelik temel görüşümüzü korumaktayız. Petrol fi yatlarındaki toparlanma ile petrol ihracatçısı ülkelerin rezerv biriktirmeye başladıklarını takip ediyoruz. 20 Nisan toplantısında TCMB’nin faiz koridorunun üst bandındaki indirimle sadeleşme sürecine devam etmesini bekliyoruz. TCMB, 25 ila 75 baz puanlık hamleleri “ölçülü” diye tanımlamakta. 20 Nisan toplantısında da ölçülü bir adım dahilinde 50 baz puan indirim gündeme gelebilir. Böylece %8,75 fonlama maliyeti etrafında %10 gecelik borç verme oranı üst bant ve %7,50 haftalık repo oranı politika faizi simetrik şekillenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar