Yıl başladığı gibi devam eder mi

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Küresel piyasalar yeni yıla olumlu seyirle başlayarak geçen yıl tüm varlık sınıflarında oldukça iyi para kazanılmasının ardından benzer seyrin devamı sinyalini verdi. Neredeyse tüm aracı kurumlar ve bankalar tarafından paylaşılan araştırma raporlarında da benzer görüşlere yer verildiğini görüyoruz. Peki kritik soru herkesin iyimser olduğu noktada para nasıl kazanılacak. Fark yaratmak için piyasanın işleyişi gereği bir şeyleri daha önce görmek, analiz etmek ve fiyatlamak gerekiyor. Herkesin aynı yönde olduğu piyasalar “crowded” (kalabalık) olarak nitelendirilir. Böyle durumlarda normalde büyük etki yaratmayacak gelişmelerin çok sert fiyatlandığını görmek mümkündür. Örnek olarak Çin tarafından dile getirilen ve daha sonra yalanlanan ABD tahvil alımını azaltma haberi verilebilir. Trump yönetimindeki isimlere dair devam eden soruşturma, Suriye’de yaşanan gelişmeler, K. Kore nükleer denemeleri ve Çin haberi gibi pek gündemde olmayıp da bir anda sert volatilite yaratabilecek potansiyele sahip diğer gelişmeleri “zamanında” öngörmek çok zordur.

Diğer yandan yaklaşan karlı hava öncesinde daha fazla moral bozmak istemem. TL varlıklarda pozitif seyir başta endeks olmak üzere devam ederken, global piyasalarda da benzer hatta daha da kuvvetli bir alım iştahının yaşanması diğer ülkelere görece iskonto oranımızın daha da artmasına neden olmakta. Yani yabancı yatırımcı gözünde yükselen kur ile beraber TL varlıklar pahalı değil. Bunu portföy yatırımlarının sürmesinin yanında bazı şirket alma / birleşme girişimlerinde de görmekteyiz.

Peki yılın devamı için doğru strateji ne olmalı, çünkü bir gün satış gelebilir diye pozisyon taşımamak, kaza olabilir diye hiç trafiğe çıkmamak gibi bir durum. Yapılması gereken temkinli olmak, taşınan pozisyonlar için bir stop loss (tercihen iz süren) seviyesi belirlemek ve bir hedef tespit edip yukarı hareketlerde oraya doğru yaklaşılırken kademeli olarak pozisyon azaltmak.

Diğer kötülüklerden uzak ve hayata dair en büyük probleminizin piyasanın yönünü doğru tahmin etmek olduğu, mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Benim hâlâ umudum var 26 Nisan 2024
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024