Yılın son çeyreği yüksek volatilite ile başladı

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Haftaya kimsenin tahmin edemeyeceği bir gelişme olan ABD ile vize krizi ile başladık, gerçi son yıllarda benzer şoklar ile yaşamaya ve bunları fiyatlamaya bir nebze alıştık denebilir. Ancak yine de TL varlıklarda belirgin bir çalkantı yaşandıktan sonra işler yoluna dönüyor gibi. Özellikle endeks tarafında 100 bin seviyesinin altının test edildikten sonra endeksin ABD verileri sonrası gerilediği Cuma günü kapanış seviyesinin de üzerine çıkması ve dolar kurunun da TL için oldukça sığ bir piyasa olan Asya seansında 3,80’lere kadar yükseldikten sonra 3,65 altına inmesi önemli. Tabii bunun altında güvercin tonda Fed toplantı tutanakları, İspanya’da Katalonya krizinin daha büyümemesi ve içeride de ABD ile olan durumun daha da tırmandırılmadan iki taraftan da sağduyulu açıklamalar gelmesinin etkisi var.TL varlıklarda çeşitlendirme ile bertaraf edilmeyecek sistematik riskin yüksek olması ileri dönemde başta 5 yıllık CDS risk primi olmak üzere belirli göstergelerin yukarıda kalmasına neden olabilir.

Global tarafta ise ABD’de Trump yönetiminin vergi reformu konusunda da pek başarılı olamayacağına dair endişeler zayıf dolar – yüksek risk iştahı döngüsünü desteklemekte. Şu ana kadar kendinden önceki Obama yönetimini büyük ölçüde eleştirdiği askeri müdahaleler haricinde vaatleri ile uzak düşen Trump yönetimi ve bir türlü beklenen düzeye ulaşmayan enflasyon ile kendine olan güveni azalan bir Fed ile doların zayıf kalması dünyada gelişmekte olan ülke para birimlerini desteklemekte.

Peki yılı nasıl kaparız, kabaca üç ay vakit var dersek bu TL faiz için yüzde 3 civarı bir getiriye işaret ediyor. Kısa zamanda yaşanılan gelişmeler gösteriyor ki, döviz tutan da hisse senedi yatırımı yapan da çok kısa sürede bunun üzerinde getiri elde edebiliyor, dolayısıyla burada çok uzun vadeli pozisyon almama ve kısa vadeli trade imkanlarını değerlendirme daha uygun bir strateji olarak önümüze çıkıyor. Çünkü vade uzadıkça yüzde 14 civarı mevduat faizi ile mücadele etmek ve katma değer yaratmak zorlaşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar