ABD'deki Borusan işçilerinden Trump'a isyan mektubu

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Bir yanda ABD, diğer yanda ise dünyanın geri kalanı... İki cepheli ticaret savaşlarında metal kılıçlar çekilmek üzere. ABD'nin 9 Mart'ta aldığı ithal çelikte yüzde 25, alüminyumda ise yüzde 10'luk gümrük vergisinde önce Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Türkiye, Brezilya, Güney Kore, Avustralya gibi devletlere, ardından Kanada ve Meksika'ya yönelik karar dünya ticaretinde son yılların en büyük ticaret savaşlarını da başlattı. ABD'nin bu kararına karşı tepkiler yükselirken bu ülkeler de savunmasını saldırıya çevirmek için adımlar atıyor. Hal böyleyken ABD'de de tepkiler olanca hızıyla artarak devam ediyor. Onlardan en dikkat çekeni ise ABD'deki çelik işçilerinden geldi. Geçtiğimiz günlerde ABD'nin en önemli televizyonlarından CBS'in ana haberlerinde uzun bir bölüm işte bu ticaret savaşlarına ayrıldı. Ancak bu kez ülkeler değil, ABD'deki işçilerin tepkisi dikkat çekiciydi.

ABD basınında geniş yer bulan işte bu kampanyanın baş mimarı Türk şirketi Borusan. Bilindiği üzere 2014'te ABD'de yatırım kararı alan ve Baytown'da 272 kişinin çalıştığı çelik fabrikası kuran Borusan'ın işçileri tarifleri başlatan Başkan Donald Trump'a bir mektup yazarak olayın vehametini kendi dillerinde anlattı. İki yılda 135 bin ton çelik üreten tesiste çalışanlar gönderdikleri kartpostallarda "Daha hızlı büyümek için Borusan'a ihtiyacımız var" notlarını paylaştı. Kartpostal sadece Trump'a değil, senatodaki bazı karar evricilere de gönderildi. Hammaddenin Türkiye'den geldiğini Trump'a anlatan işçiler, alım maliyetlerinin daha da artacağını, bitmiş ürünlerin daha pahalı satılacağını savunuyor.

Yeni yatırım tehlikeye girebilir

Gümrük vergisinin askıya alınmasını talep eden işçiler, "170 kişilik ek yatırımı da olumsuz etkileyecek" diyerek olayın istihdama da olumsuz yansıyacağını ifade ediyor.

Borusan'ın ülkedeki CEO'su Joel Johnson, bu tarifenin yeni yatırım planlarını da etkileyebileceğini ifade ediyor. Johnson, "Ek maliyetler yeni yatırım planlarımızın hayata geçmesini engelleyebilir" diyor.

Borusan'ın kuracağı tesisin 75 milyon dolarlık maliyeti olacağı ifade ediliyor. Bir Türk şirketinin ABD'deki en büyük sanayi yatırımı unvanını alan Borusan'ın çelik tesisinin 2013'te alınan kararla 150 milyon dolar olarak bütçelendiği basında daha önce çıkmıştı.

Çelik lobisi için eski vali ile anlaştı

Bir hatırlatma daha...

Borusan'ın ABD'de verdiği gümrük mücadelesi konusunda bu kampanya ilk değil.
Daha önce de ilk kez DÜNYA'nın duyurduğu haberimizde Borusan, önemli bir lobi şirketinin sahibi olan eski New York Valisi George Pataki ile anlaşmıştı. Borusan Mannesmann’ın anlaştığı Pataki Cahill Group, Türk çeliğine yönelik lobi faaliyeti yürütecek. George Pataki, New York’ta 1994 ile 2006 yılları arasında 12 yıl valilik görevini üstlendi. New York’un 3’üncü Cumhuriyetçi Valisi olan Pataki, 11 Eylül olaylarında görevdeydi. ABD Başkanlığı için Cumhuriyetçi Parti’den aday olan Pataki, 2015’te kampanyasını sona erdirdi ve çekildi. Bu seçimi de şimdiki başkan olan parti arkadaşı Cumhuriyetçi Donald Trump kazandı.
Dünyada gündem Trump'ın başlattığı ticaret savaşları...

ABD'de Borusan ve işçilerinin başlattığı isyan, yayılacak gibi görünüyor.

Ülkeler ABD'ye karşı birleşiyor...

İşçiler de öyle...

***

THY, Arnavutluk'la Air Albania’yı kurdu

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, geçtiğimiz yıl resmi sosyal medya hesabında, ilk hava yolu şirketini 2018’de kuracaklarını açıklamıştı. Görsel olarakta “Air Albania” adıyla ilk uçağı paylaşan Arnavut Başbakan, bahar aylarında ilk uçuşun yapılacağını dile getirmiş, önce başkent Tiran’dan Priştine, Üsküp, Zagreb, Podgorica, Saraybosna ve Batı Avrupa’da bazı noktalara uçacağını ifade etmişti. Ardından Arnavutluk’ta önemli bir toplantı gerçekleşti ve Türk Hava Yolları (THY) ile Başbakan Edi Rama, tiran’daki Başbakanlık ofisinde bir araya geldi. 
THY, Arnavutluk havayolları projesinin hayata geçirilmesine destek olacağını açıkladı. 
İşte bu süreçlerin üzerinden 1 yıl geçti ve Arnavutluk’un ilk havayolu şirketi kuruldu. Ülkenin bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi unvanını alacak olan Air Albania, 3 ortakla hayata geçiyor. Arnavutluk basınının iddiasına göre 3 ortak anlaştı ve ilk uçuş yaz aylarında başlıyor. Mayıs ayının sonunda yapılan anlaşmaya göre şirketin yüzde 51’i, Tiran merkezli MDT ile Arnavutluk Ekonomi ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kamu şirketi Albcontrol’e ait olacak. Geri kalan yüzde 49’luk pay ise Türk Hava Yolları’nın. Önümüzdeki günlerde ilk uçuşunu yapacak olan Air Albania, aralık ayında da ABD’ye sefer düzenlemeye başlayacak.

Air Bosna’nın yüzde 49’unu da almıştı

Hatırlanacağı üzere Arnavutluk’un iki büyük bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Albanian Airlines (1995) ve özel Belle Air’di. Albanian Airlines 2011’de, Belle Air ise 2013’te iflas etmişti. 
Bir kısa not daha...

THY, 2008’de Bosna-Hersek’teki Air Bosna’ya ortak olmuştu. Bosnalı şirkette de yüzde 49 hisse alan THY, işbirliğini kısa tutmuş, büyük bir zarar açıklayarak ortaklıktan çekilmişti. THY’nin adı son dönemde finansal zorluk içindeki firmalarla da anılıyor. THY’nin yalanladığı bir haberde İtalyan Alitalia’nın da Türk şirket tarafından radarda olduğunu açıklanmıştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar