Fed sonrasında piyasalar

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Değişik zamanlardan geçtiğimiz kesin. Gelişmiş ülkelerin Merkez Bankaları arasında şüphesiz ilk sırada olan Fed ile çoğu analistin ikinci sıraya yerleştireceği ECB oldukça kısa bir sürede görüşlerini tamamen tersi yönde değiştirdiler. Geçtiğimiz yılın aralık ayında faiz artıran ve bu yıl için de faiz artırımlarından bahseden Fed, dün akşam yaptığı açıklamalar ile birlikte faiz indirimlerinin önünü açmış oldu. ABD’de işsizlik oranı tarihi düşük seviyelerde, endeksler tarihi zirvelere yakın. Ekonomide büyüme hızı %3’ten %2’lere geldi diye faiz indirimi yapılmasının büyük ölçüde ABD’de Başkan Trump’ın çağrıları sonrası gündeme geldiğini ve gelecek yıl seçimler olmasa bu yola muhtemelen girilmeyeceğini düşünmek çok yanlış olmaz. Önceki Fed Başkanı Yellen’ı görevden alan ve yerine Powell’ı getiren Trump, yeni Fed Başkanı’nı da benzer şekilde açıklamalar ile diken üzerinde tutmakta. Tabii klasik Merkez Bankası mantığı ile bu şekilde Fed kredibilitesinin azalması da orta uzun vadeli farklı riskler doğurmakta.

Şimdiye kadar verdiği sınavlar itibariyle kesinlikle daha fazla bürokratik engel ile karşılaşan ve kısa tarihinde hep piyasanın gerisinde kalmakla suçlanan ECB için de farklı nedenler ile aynı durum geçerli. Artık ekonominin ihtiyacı kalmadı denerek geçtiğimiz yıl sonlandırılan varlık alım programının üzerinden birkaç ay geçmeden yeni bir kredi refinansman paketi (TLTRO) anons edildi ve devreye alındı. ECB Başkanı Draghi hafta içinde yaptığı açıklamalarda yeni parasal genişlemeden dahi söz ederek eli iyice büyütürken, resesyonun kıyısında gezen Almanya ve İtalya düşünüldüğünde belki durum ABD ile kıyaslandığında daha vahim, ancak o zaman varlık alım programı sonlandırılırken yapılan tahminler aşırı popülist ya da gerçeklerden uzak mıydı sorusu akla geliyor.

Sözün özü dışarıda fonlama miktarı fazla artmasa da fonlama maliyetinin bir süre daha düşük kalacak olması bizim gibi dış finansman ile büyüme modeline sahip ülkeler için elverişli bir ortama işaret ediyor. Enflasyonun gerilemesi ve kurun belirli bir stabiliteye kavuşması ile beraber TL varlıklar da bu dönemde iyi bir performans sergileyebilir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Enflasyon mu? stopaj mı? 03 Mayıs 2024
Benim hâlâ umudum var 26 Nisan 2024
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024