Gençler madende yönetime giriyor!

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Emmanuel Macron 39 yaşında Fransa Cumhurbaşkanı seçildi. Viktor Orban 35’inde ilk kez Macaristan Başbakanı oldu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 40’ında, Kanada Başbakanı Justin Trudeau 43’ünde, Matteo Renzi 39’unda, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz 31’inde koltuğa oturdu. Sadece siyasette değil, gençlerin ağırlığı ekonomide de ciddi artış gösterdi. 33 yaşındaki Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg 74.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 5 isminden biri. 31 yaşındaki Lucas Walton’ın serveti ise 15.9 milyar dolar. Çin’in emlak kralı Yan Zhi’nin kişisel kasasında 10.1 milyar dolar, WhatsApp’ın kurucusu ve CEO’su Jan Koum’un ise 9.1 milyar dolar parası var. Özetle batı ülkelerinde giderek gençlerin sesi daha fazla çıkıyor, gücü giderek artıyor.

Türkiye’de de genç isimlerin ağırlığının artması için bazı çalışmalar yapılıyor. Örneğin milletvekili seçme ve seçilme yaşı 18’e indirildi. Ancak ne yazık ki bu konuda daha gidilecek çok yol var. İş dünyasında da genç isimler pek öne çıkmıyor. İş örgütlerinde isimlerini pek duyamıyoruz. Birkaç isim dışında.

Duayen isimler ikna etti

Çevik Grup’un CEO’su Mustafa Selçuk Çevik, istisna olan o isimlerden biri. 2014’te henüz 25 yaşındayken İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi olan Çevik, şimdi 29 yaşında. O dönem İMİB’in kaptan köşküne seçildiğinde birlik yönetimine giren en genç isim olarak bir anlamda rekor kırmıştı. İşte o rekorunu önümüzdeki ay seçime gidecek İMİB için tazelemek istiyor. Daha önce başkan adaylığını açıklayan ancak işleri nedeniyle bu planından vazgeçen Çevik’e sektörün duayen isimleri tepki göstermiş. O isimler arasında İMİB’de uzun yıllar başkanlık görevini yürütenler de var. İşte o duayenler, “İMİB’in genç, dinamik, dünyayı yakından tanıyan isimler tarafından yönetilmesi gerekiyor” diyerek Çevik’in başkan olması gerektiğini ısrarla talep edince genç iş adamı tekrar kolları sıvamış ve adaylık çalışmalarına başlamış. Çevik, “İşlerin yoğunluğu nedeniyle vazgeçmiştim ancak sektörün duayen isimleri, göreve gelmemin doğru olacağını düşündüler. Büyük bir tevazu gösterdiler” diye açıklıyor sürecin başlangıcını. “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gençlerin Türkiye için daha fazla rol üstlenmesini, elini taşın altına koyması gerektiğini, görevler almasını istiyor. Biz de sorunları olan bir sektörde çözüm için görev almak istiyoruz. Biliyoruz ki çözümde görev almayanlar sorunun birer parçasıdır. Biz de genç arkadaşlarımızla çözümde görev alacağız” diye başlıyor hedeflerini anlatmaya.

ABD, Türkiye’yi keşfetti!

Uzun yıllar ABD’de yaşayan ve eğitimini bitirdikten sonra Türkiye’ye döndüğünü ifade eden Selçuk Çevik, “Üniversiteye başladığım sırada babamdan mal tedarik ederek ABD’de pick-up üstünde bir yandan taş satmaya başladım. Orta ve Latin Amerika’da yeni pazarlar keşfettim. Ancak asıl keşfim Türkiye oldu. Biz Amerika kıtasını yeniden keşfetmeye odaklanırken, ABD’dekiler Türkiye’yi keşfetmeye başladı. ABD’li şirketlerin sayısının arttığını, ülkemizde çok büyük potansiyel olduğunu oradan daha iyi görme şansım oldu. Dönüşümün nedeni de bu oldu. Türkiye’yi keşfettik” diye anlatıyor özetle hikayesini.

500 bin kişi ekmek yiyor

4.7 milyar dolarlık ihracat yapan, 3 bine yakın ocak ve tesisten 500 bin kişinin ekmek yediği sektörün dünyada ilk 3’te geldiğini aktaran Çevik, “Biz sürekli ABD veya İtalya’yı örnek alıyoruz. Oysa birinin ayak izlerini takip edersek kimsenin önüne geçemeyiz. Türkiye rol model olmalı. Taşı toprağı altın değerinde bir ülke. Eksiğimiz markalaşmak. İşte bunu gerçekleştirmek için hedeflerimiz var. Beyaz Saray’da Türk taşı, mermeri kullanılmış. Hollywood yıldızlarının evleri, havuzları Türk taşlarıyla donatılmış ancak bunu duyuramıyoruz. Önceliğimiz Türk taşına kimlik kazandırmak. Dünyaca ünlü mimarların ofislerine kataloglarla gideceğiz. Dünyaca ünlü mimarlık fakültelerinin, maden mühendisliği bölümlerinin kütüphanelerine işte bu kimliğimizi yansıtacağız” diyor.

Yatırım Danışma Konseyi kuracak

Türkiye’de madencilik sektörünün sorunlarla karşılaştığını vurgulayan Çevik, “İçinde hukukçuların, tarihçilerin, çevre mühendislerinin de olacağı Maden Yatırım Danışma Konseyi oluşturma hedefindeyiz. Kamu ile ortak çalışacak, sorunları hızla çözecek bir konsey olacak. Ayrıca Türkiye’de görev yapan büyükelçileri, konsolosları, ticari ataşelerini madenlerimize, ocaklarımıza davet edeceğiz” diyor.

Selçuk Çevik 29 yaşında.

Kazanırsa ihracatçı birlikleri içinde şimdiye kadar seçilmiş en genç isim olacak.

Batıda ülkeleri, milyar dolarlık şirketleri gençler yönetiyor.

Türkiye’nin de işte bu tür genç isimlere ihtiyacı var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar