Koç Holding, “yerli şanzımanı” İngiliz Ricardo ile üretecek

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Motor ile birlikte otomotivin en önemli ikinci parçası şanzımanda yerlilik için ilk adım Koç Holding iştiraki Ford Otosan’dan gelmişti. Şubat ayında bununla ilgili Ford Otosan bir açıklama yapmış “yerli şanzıman” için Eskişehir’deki fabrikada 49.5 milyon euroluk bir yatırım planı açıklamıştı. Türkiye’de ilk yerli dizel motor Erk’i 1980’li yıllarda üreten Ford Otosan’ın Türk otomotiv sektörü için en önemli adımlardan biri olan “yerli şanzıman” merakla beklenirken, bununla ilgili ilginç bir ayrıntı geçtiğimiz günlerde uluslararası basında dikkatimi çekti. Yerli şanzıman üretilecekti ancak yabancı ortaklarla.

2 yıl içinde piyasaya çıkması hedeflenen yerli şanzımanın mühendislik çalışmasını dünyaca ünlü bir firma üstlendi. İngiltere merkezli Ricardo ile görüşen Ford Otosan, yeni nesil ağır ticari araç şanzımanlarında işbirliği yapacak.

İlk tankın motorunu yaptı

İngiliz devi Ricardo, Ford Otosan’ın üreteceği yeni nesil Ford Trucks kamyon ve çekicilerde kullanılacak ve Ford Otosan tarafından üretilecek son teknoloji ürünü şanzımanların tasarımı ve geliştirilmesini üstlenirken bir yandan da teknik danışmanlık hizmeti sunacak.

Bir anlamda yerli şanzıman İngiliz Ricardo ile hayat bulacak. Londra merkezli Ricardo, dünyanın en ilginç firmalarından biri aslında. Winston Churchill’in 1’inci Dünya Savaşı’nda yarbay Ernest Swinton tarafından 1915 yılında projelendirdiği “Kara Destroyeri” çalışmasında dikkat çekti. 1917 yılında “tank” adını alan bu aracın motorunu da İngiliz Ricardo üretmişti. 8 binden fazla mühendisin çalıştığı şirket 1980’lerde ağır ticari araç sektörüne de aksamlar geliştirdi ve üretti.

Dünyanın en güçlü aracı Bugatti Veyron’da imzası var

Tank ile üretime başlayan İngiliz Ricardo son yıllarda, yüksek performans isteyen otomobillerde de adını duyurdu. Bunlar arasında en dikkat çeken ise dünyanın en güçlü otomobillerinden biri kabul edilen Bugatti Veyron. Ricardo, lüks otomobil markası Bugatti Veyron’un hem tasarımında hem de geliştirilmesinde çalıştı ve bu araç için dört çeker tahrikli çift debriyaj tahrik sistemi üretti. Yerli şanzıman için Ford Otosan’ın İngiliz Ricardo ile yaptığı işbirliği önemli. Özellikle “güçlü” projelerde yer alması bakımından…

Ukrayna, yatırımda Ahmet Akça’ya danışıyor

Ukrayna’ya yaptığı 2 milyar dolarlık yatırımla ülkenin en büyük yabancı yatırımcılarından biri haline gelen Turkcell’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça’yla ilgili önemli bir gelişmeyi Şubat ayında duyurmuştuk. İlk kez DÜNYA’da yer alan haberimizin ardından resmi açıklama önceki gün yapıldı. Ahmet Akça, Ukrayna Ulusal Yatırım Konseyi’ne seçildi ve ilk toplantısına da katıldı. Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun başkanlık ettiği toplatıya katılan Akça, “Ukrayna’nın en önemli yabancı yatırımcılarından biri olan Turkcell’in yurtdışı iştiraki lifecell için bu pazar stratejik bir öneme sahip. 2 milyar dolara yaklaşan yatırımıyla Lifecell, Ukrayna’daki en büyük 3 yabancı sermaye yatırımcısından biri haline geldi” dedi. Toplantıya Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve lifecell Ukrayna Genel Müdürü İsmet Yazıcı da katıldı. Terzioğlu, “Bölgesel güç olma hedefi doğrultusunda, faaliyette bulunduğumuz ülkelerde konumumuzu daha da güçlendirmeye odaklandık. Bugün de Turkcell’in uluslararası operasyonları için pilot ülke olarak belirlediğimiz Ukrayna’da yepyeni bir teknoloji üssüne geçiyoruz. Artık lifecell’in Ukrayna faaliyetleri, çok daha güçlü şekilde bu merkezden yönetilecek. Bu sayede Türkiye dışındaki en büyük yönetim üssümüzü de Ukrayna’da konumlandırmış oluyoruz. Dünyanın ilk dijital operatörü olarak Ukrayna pazarına olan inancımız artarken, yatırımlarımızı da bu yönde geliştiriyoruz” diyor.

Konseyde dev şirketlerin ünlü yöneticileri de var

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun imza attığı kararnameyle açıklanan bu konseyde Ahmet Akça’ya Japon devi Marubeni Corporation’da Yönetim Kurulu Başkanı Teruo Asada, Sumitomo Corp. Başkanı ve CEO’su Kuniharu Nakamura, ABD’li General Electric’in CFO’su Jamie Miller gibi dev şirketlerin ünlü yöneticileri de eşlik ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar