Tahvil faizleri neden önemli?

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN


ABD 10 yıllık tahvil faizleri dört yılın ardından yeniden %3 seviyesi üzerinde. Daha kısa vadeli tahvillerde getiriler Fed faiz artırımları ile korelasyon içinde geçtiğimiz dönemde daha belirgin bir yükseliş gerçekleştirdi. Ancak özellikle Çin ve Hindistan gibi sürekli cari fazla üreten ülkelerin tahvil portföylerini artırması etkinin, getiri eğrisinin uzun tarafında daha yavaş kendini göstermesine neden oldu. ABD konusunda başta Trump olmak üzere endişeler, giderek artan borç stok rakamları, fonlanması gereken cari açık vb. gibi konular da ABD ile diğer gelişmiş ülkeler arasındaki tahvil faiz farklarının açılmasına neden oldu. ABD 1Ç18 büyüme verisi muhtemelen kötümser beklentilerin üzerinde gelerek ekonominin büyüme patikası içinde kaldığını gösterecek. Bu kapsamda Fed yılın geri kalanında iki faiz artırımı daha yaparak, gelecek sene de öngördüğü gibi sıkılaştırmaya devam edecek. Yani tahvil faizlerinde olası geri çekilmelerin bu noktadan sonra sınırlı kalacağını söyleyebiliriz. Avrupa tarafında da ECB son gelen ve beklentilerin altında kalan ekonomik verilerin ardından tahvil alım programının sonlandırılması ve faiz oranlarının normal seviyelere çekilmesi konusunda daha yumuşak mesajlar vermeyi sürdürecektir.

Tahvil faizlerinin yükselişinin ilk planda etkisini altın fiyatları üzerinde görülen satış baskısı olarak gözlemledik. Ancak devam eden jeopolitik riskler nedeniyle bu düşüş sınırlı kalabilir. ABD’nde finansal sektörün yükselen faizler nedeniyle karlılığında azalma olabileceğine dair endişeler de rekor seviyelere yakın seyreden endekslerde belirgin kar satışlarına neden oldu. Teknoloji tarafında yaşanan gelişmelerin o sektördeki hisseler üzerindeki olumlu katkısının bu yüzden genele yayılamadığını söyleyebiliriz.

Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için referans olarak kabul edilen ve yaptığımız borçlanmalarda üzerine ek risk primi talep edilen ABD tahvil faizlerinin yükselişi önümüzdeki dönemde Hazine’nin içeride ve dışarıda yapacağı ihraçlarda maliyetin artmasına neden olabileceğinden yakından takip edilmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024