Temmuz ne kadar sıcak geçer

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

G-20 zirvesinin ardından enflasyon verisiyle beraber aya hızlı bir başlangıç yaptık. Riskler tam anlamıyla ortadan kalkmasa da ABD ile ikili ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelmesini sağlayan liderler zirvesi sonrasında TL varlıklar toparlanma ve diğer gelişmekte olan ülke piyasaları ile arayı kapatma sürecinde. Zira dünya geneline bakıldığında Fed sonrasında ECB tarafında da faiz indirimleri ve gevşek para politikalarının devamı ile beraber risk iştahı yüksek seyretmekte. 

Ayın sonuna doğru TCMB ve Fed tarafından gelecek faiz kararlarına dair beklentiler piyasayı şekillendirecektir. Vadeli piyasalardaki Fed faiz oranı beklentileri bu toplantıda 25 baz puanlık indirime ağırlık verildiği yönünde. Yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinde son dönemde açıklanan verilerin istihdam alt kalemlerine paralel bir şekilde beklentiler civarında bir rakam açıklanması halinde ana senaryo bu. Yılın geri kalanında da bir indirimin daha gelebileceği öngörülürken, eylül sonrasında ECB tarafından da bir hamle beklenmekte.

İçeride ise Haziran ayı enflasyon verisi ile yıllık bazda yaşanan düşüş sonrasında PPK da indirim döngüsüne 100 baz puan ile giriş yapabilir. Yılın geri kalanında 300 baz puan daha indirim ile politika faizinin %20 seviyesine inmesi halinde %15-%16 civarında bir enflasyon ile düşünüldüğünde yine TL açısından cazip bir risk primi sunacaktır. Burada önemli olan gelişmiş ülke merkez bankalarının daha güvercin tonda mesajlar verdikleri bir ortamda piyasa ile doğru iletişimin kurularak yola devam edilmesi ve gelişmekte olan piyasalara yönelim anlamında nispeten işimizin kolaylaştığı bir dönemin uygun şekilde değerlendirilmesi olacaktır.

TL varlıklara ilişkin beklentilere baktığımızda dolar kurunda 5.65 seviyesi altında kalınması ile 5.50 ilk planda destek konumunda. BIST 100 endeksinde 100.600 ara direncinin aşılması halinde yaklaşan bilanço sezonuna dair beklentiler ile beraber 105-106 bin bandını hedefleyen bir yükseliş yaşanabilir. TL tahvil faizlerinde ise orta vadeli gelişmeler büyük ölçüde fiyatlar girdiği için bu noktadan sonra düşüş sınırlı kalabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024